понеделник, 26 юли 2010 г.

Държавна помощ:Комисията предлага Регламент на Съвета за прекратяване на държавната помощ за неконкурентноспособни мини за въглища

Европейската комисия е одобрила проект на Регламент на Съвета, в областта на държавните помощи, с който се цели да се улесни затварянето на губещи мини за въглища в Европейския съюз, считано от 1 октомври 2014 г. Всяка следваща оперативна помощ за сектора ще бъде отпускана само при условие, че е представен план за затваряне на губещите мини. Държавите-членки ще могат да подпомагат с консултации и обучение засегнатите работници и следва да гарантират, че минните градове са добре почистени и обезопасени.


В прессъобщението на ЕК, комисаря по конкуренция Хоакин Алмуня, заявява:
„Целта на предложението е да се гарантира окончателното затваряне на неконкурентни губещи мини от 1-ви Октомври 2014. Не трябва да има никакви съмнения за това. Компаниите следва да са жизнено способни без субсидии. Това е въпрос на честност спрямо конкурентите, които оперират без субсидии. Това също е в интерес и на данъкоплатците и на правителствените финанси, които са ограничени значително. Комисията ще допуска оперативна държавна помощ само за мини, които имат план за затваряне и субсидията е предназначена основно за социални разходи и за подпомагане опазването на околната среда.”

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар