неделя, 16 януари 2011 г.

Антитръст: Комисията подлага на пазарен тест предложените от Гърция мерки относно пазара й на електроенергия

Европейската комисия отправя покана към  заинтересованите страни да дадат становища по направените предложения от правителството на Гърция за разрешаване на конкурентните проблеми на пазара й за електроенергия. Предложенията са в отговор на решение на комисията от 5 март 2008 г., което установява, че Гърция нарушава правилата за конкуренция, член 102 и 106 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), чрез предоставени привилегировани права за достъп до лигнитните мини на електроенергийно предприятие Public Power Corporation (PPC), което е  държавна собственост.
С решение от 5 март 2008 г. Комисията установява, че Гърция нарушава европейските правилата за конкуренция, като предоставя на PPC привилегирован достъп до  лигнитни въглища, които са най-евтиният източник за производство на електроенергия в страната. Привилегированият достъп създава неравнопоставеност между икономическите оператори  и дава възможност на PPC  да запази и засили  господстващото си положение на гръцкия пазар на едро за електроенергия, чрез изключване или възпрепятстване навлизането на нови участници на пазара.
Член 106 (1) от ДФЕС изисква от държавите-членки да гарантират, че публичните предприятия и предприятията, на които държавите-членки са предоставили специални или изключителни права следва да работят в съответствие с правилата от ДФЕС, включително правилата за конкуренция.
С решение от март 2008 г. комисията призовава  Гърция да предложи мерки за прекратяване на нарушението, които да коригират  антиконкурентните последици за пазара.
През 2009 г. Гърция предлага мерки за участие чрез търг на конкуренти на PPC при разпределението на въглища от четири нови лигнитни мини, които съставляват около 40% от общият  експлоатационен запас от лигнитни въглища в страната. Комисията прави правно обвързващи тези ангажиментите с решение от август 2009 г.
В последствие Гърция информира комисията, че ще продължава да използва лигнитни въглища за производство на електроенергия, но не планира разработването  на нови лигнитни мини.
Правителството на Гърция иска преразглеждане на мерките и поетите ангажименти в решението от 2009 г., поради новата си енергийна политика, като предлага алтернативни мерки, с които да се разрешат конкурентните проблеми на гръцкия пазар за електроенергия, чрез предоставяне на конкурентите на PPC достъп до 40 % от въглищата на действащите мини. Освен това, на участниците ще бъде предложено участие в бъдещи проекти за  централи, използващи  съществуващите лигнитни въглища.
Ако искането за преразглеждане на решението от 2009 г. е оправдано и предложените от гръцкото правителство мерки са достатъчни за разрешаване на установените с решението  през 2008 г. проблеми за конкуренцията, Комисията може да приеме ново решение, въз основа на член 106 от ДФЕС, което да направи мерките правно обвързващи и задължителни за Република Гърция.
Предложените мерки са публикувани на интернет страницата на Генерална дирекция "Конкуренция".
Заинтересованите страни могат да изпращат становищата си до 11 февруари 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар