четвъртък, 20 януари 2011 г.

Енергетика: Каква е газовата стратегия на Русия

На интернет страницата на EKEM European Energy Policy Observatory е публикувано интервю с бивш руски енергиен експерт, които коментира стратегията на Русия на пазара на природен газ.
Д-р Петър Казначеев, основател на Kaznah стратегии и бивш енергиен експерт, работил в периода (2002-2005 г.) в администрацията на президента Путин, обсъжда в интервю с д-р Теодор Тсакирис руската енергийна политика в сектора на природния газ.
На въпрос, какви са и какви трябва да бъдат основните приоритети на Русия на пазара на природния газ, експертът споделя виждането си, че има огромна разлика между действителните приоритети и тези които действително са необходими. Посочва, че приоритетите на Русия да изгради два големи газопровода „Северен поток” и „Южен поток”, чрез които да заобиколи Украйна и Беларус не са необходими, защото са показали че са проекти със съмнителни ползи, дори още преди възникването на финансовата криза.
Според енергийния експерт, сега Русия следва да промени стратегията си и отчете променената реалност, като: (а) увеличените доставки на втечнен природен газ за Европа, (б) влиянието на финансовата криза и спада на търсенето, което е намаляло с около 30% и много проучвания показват, че не се очаква Европейското търсене на газ да се върне към нивата от преди кризата преди 2015-2016 г.
Твърдението на  експерта е, че основната причина за изграждане на „Южен поток” е отпаднала. Той е трябвало да заобиколи Украйна, но вече геополитическата ситуация е променена, Русия е подобрила отношенията си не само с Украйна, но и с Полша, Турция и САЩ и вече не е необходимо изграждането на газопровода.
По нататък в интервюто се споделя мнението, че старата стратегия на „Газпром” за изграждане на газопроводи вече не работи и компанията следва да разработи алтернативна стратегия и да стане играч на глобалния пазар на втечнен природен газ. В интервюто се подчертава, че "Газпром" изостава далеч от други големи износители като Qatargas и Qatar Petroleum. Важна предпоставка за успеха на всяко голяма компания, предлагаща природни ресурси, е да бъде гъвкава при избора на своите пазари и да не се обвързва само с един пазар. „Газпром” е обвързана много силно с европейския пазар и това трябва да се промени чрез производство и предлагане на втечнен газ.
„Мисля, че "Газпром" започва да реализира това. Но ние всички знаем, че нищо не се случва бързо в света на руския газ.”
В интервюто се посочват три ключови области, които "Газпром" следва да започне да развива:
(1) Необходимо е да се привлекат чуждестранни партньори нещо, което „Газпром” е започнал да прави, но много бавно и на много ниска скорост. Това може да стане самостоятелно, чрез правителството или чрез „газов ОПЕК”, а най – вероятно като използва и трите начина.
(2) Необходимо е да рационализира съществуващите проекти. „Газпром” наистина трябва да следва политика на добро икономическо управление, като наличните финансови средства бъдат насочени от старите проекти от Европа към нови проекти в Азия и за втечнен природен газ в световен мащаб.
(3) "Газпром" трябва да раздели геополитиката от търговските мислене. Проектът "Южен поток" няма да оцелее при строга икономическа и търговска преценка.

По нататък в интервюто се засяга реалната перспектива и ползата за Русия от създаването на „газов ОПЕК”, които може да засили ролята на Русия, разглежда Китай като стратегически потребител на газ, който в дългосрочна перспектива ще надмине Европа по потребление.
В следствие на глобализацията и променящата се природа на пазарите на газ, с навлизането на втечнения природен газ и шистовия газ, пазарът на природен газ се променя драматично и от регионален става все повече глобален.
На въпрос дали Русия все още е в играта за закупуване на физически обеми газ от Шах Дениз 2, коментарът е, че отново трябва да се отдели политиката от икономиката и въпросът е има ли нужда „Газпром” от този газ. Простият отговор е не, и желанието е само да се блокира този газ, за да не тръгне на запад, което се прави от злоба и за доказване на престиж. Изграждането на „Южен поток” цели да подчертае господството на Русия на Европейския пазар.
Интервюто завършва с мнението:
„Аз мисля обаче, че все още има обща основа за споразумение. В действителност Турция, Азербайджан и Русия могат да се договарят да обединят "Южен поток" и "Южен коридор” . Русия би могла да се превърне в играч, вместо да се опитва да купува или да блокира този газ, може да изпрати повече газ за Турция чрез "Син поток" и да се присъедини към проекта „Южен коридор”. Това ще реши целия пъзел наречен „Южен коридор”, тъй като ще има повече газ от Русия, които ще допълва газа от Шах Дениз 2.”


Няма коментари:

Публикуване на коментар