петък, 7 януари 2011 г.

Енергетика:Какви са търговските потоци на електроенергия между държавите членки на ЕС

Главна дирекция „Енергетика” публикува тримесечни бюлетини, в които се представят данни, отчитащи развитието на пазарите за електроенергия и природен газ в ЕС.

В последния бюлетин за тримесечието април-юни 2010 г. за пръв път се дава подробна информация (и чрез карта) за количествата на търговските потоци на електроенергия между държавите членки на ЕС.

Общият размер на месечните физически потоци през второто тримесечие на 2010 г. достига 50,5 TWh, което е 10% по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2010. Намаляването през второто тримесечие е обичайно поради факта, че обикновено физическите потоци достигат връх през студените месеци. Потоците са високи също през месец април(18,5 TWh), но през май те вече са значително по-ниски (15.4TWh). През юни те достигат 16.6 TWh.

Потоците през второто тримесечие на 2010 г. са с 9 % по високи спрямо същото тримесечие на 2009 г. Най-големият ръст е регистриран в Обединеното кралство, Северна Европа и Балтийските страни. Въпреки това, в сравнение с 2008 г. потоците са по – ниски с 2% през 2010.



Общият баланс на ЕС за изходящи и входящи потоци на електроенергия е положителен, за второто тримесечие на 2010 г. Най-високите нетни физически потоци, както обикновено са регистрирани в Централна и Западна Европа. Порядъкът за този район отговаря на отрицателният баланс на Апенинския полуостров. Балансът на Британските острови отново е  отрицателен отново, след като е бил положителен от септември 2009. Северна Европа има положителен баланс през май.
В Централна и Източна Европа балансът е леко отрицателен през май, но в по –голямата част от периода е положителен.
Картата на търговските потоци обобщава двете диаграми по-горе. Обидиненото Кралство е нетен вносител през второто тримесечие на 2010 г. и по-голямата част от потоците се движат в Централна и Западна Европа. Италия също е нетен вносител, а също и Норвегия. Според картата България е с положителен баланс. В информацията към графиките изрично се подчертава, че данните от Румъния и България не са пълни

Няма коментари:

Публикуване на коментар