вторник, 11 януари 2011 г.

Енергетика:ЕК предприема политически стъпки за ускоряване реализацията на Южния газов коридор

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, придружен от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, ще посетят Азербайджан и Туркменистан на 13-15 януари. Те ще проведат срещи с президента на Азербайджан Алиев и с президента на Туркменистан Бердимухамедов, на които ще обсъдят целия спектър на отношенията между Европейския съюз и техните народи и по-специално енергийните въпроси.

"Азербайджан и Туркменистан са основни партньори на Европейския съюз в рамките на Източното партньорство и стратегията за Централна Азия, с които искаме да задълбочим нашите отношения", заявява председателят Барозу. "Ние споделяме силен интерес за гарантиране на търсенето в дългосрочен план чрез сигурност и диверсификация на енергийните ни доставки. Ето защо ще предприема стъпки, за реализирането на Южния газов коридор, който пряко ще доставя газ от Каспийския регион до европейските потребители. Аз съм сигурен, че заедно ще създадем необходимите условия тази стратегическа инициатива да се осъществи.”
Председателят Барозу ще подпише съвместна декларация за създаване на Южния коридор с президента Алиев в Баку на 13 януари. Председателите ще се споразумеят за съвместна декларация ЕС-Азербайджан - Партньорство за модернизация, която ще подкрепя политическите и икономическите реформи в Азербайджан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар