събота, 29 юни 2013 г.

Широколентов интернет в Европа: потребителите не получават скоростта, за която плащат


Европейските потребители на широколентов интернет не получават скоростта на теглене на данни, за която плащат. Според ново проучване на Европейската комисия относно качеството на фиксирания широколентов достъп до интернет тя е средно около 74 % от рекламираната скорост.
Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: „За първи път разликата между рекламираните и действителните скорости на широколентовия интернет се потвърждава от сравними и надеждни данни от всички държави от ЕС.“ Между националните пазари в Европа съществуват значителни разлики, които най-вероятно се дължат на рекламните практики. Нели Крус добави: „Потребителите се нуждаят от подобни данни, за да са информирани при своя избор, ето защо пак ще направим такова проучване. Смятаме, че тези първи резултати са още едно доказателство за необходимостта от истински, свързан единен пазар.“

Основни констатации на проучването:

  • Кабелният интернет е с най-надеждни скорости на теглене. Средната стойност от 74 % в Европа крие значителни различия по отношение на различните технологии. При xDSL услугите реалната скорост на теглене е едва 63,3 % от обявената, докато при кабелния интернет и FTTx (оптичен интернет) процентите са съответно 91,4 % и 84,4 % (вижте графиките) В част от графиките липсва информация за някои страни (вкл.България), защото съответната технология не се използва или защото събраните данни не са достатъчни за сравнение на резултатите .




  • Абсолютната стойност на средната скорост на теглене за всички страни и технологии е 19,47 Mbps в натоварените часове. Най-голяма скорост е отчетена при FTTx услугите – 41,02 Mbps. При кабелния интернет скоростта е 33,10 Mbps, докато xDSL услугите изостават значително със средно 7,2 Mbps. 
  • Скоростите на качване са по-близо до рекламираните стойности. В цяла Европа средната скорост на качване е 6,20 Mbps, което е около 88 % от рекламираната скорост. Най-голяма е скоростта при FTTx услугите – 19,8 Mbps. Това се дължи на факта, че много доставчици на FTTx услуги предлагат скорост на качване, която е много по-близо до скоростта на теглене. При кабелния и xDSL интернет са отчетени скромните съответно 3,68 Mbps и 0,69 Mbps.
Резултатите са получени чрез измервания в периода на най-голямо натоварване – от 19:00 до 23:00 часа (включително) в работни дни. Това са общите резултати за проучената извадка и те не отразяват действителната ситуация на пазара на широколентов интернет във всяка страна.

Търсят се доброволци

Това проучване ще продължи до края на 2014 г. и са планирани още две годишни измервания. Европейските потребители могат да измерят скоростта на своя интернет, като се присъединят към общност от доброволци от всички страни от ЕС, както и от Хърватия, Исландия и Норвегия. На избрани потребители ще бъде изпратено малко устройство, което да включат към своя модем или рутер. То ще извърши поредица от автоматизирани тестове, когато линията не се използва, и ще установи каква е скоростта и качеството на тяхната широколентова връзка. За повече информация вижте www.samknows.eu.


Какво трябва да знаем като потребители на итернет

Скоростите на широколентовите услуги се рекламират като „до ХХ Mbps“. Тази скорост се нарича „рекламирана“, „номинална“ или „обявена“ и това е скоростта, която виждаме в рекламите. Възможно е обаче да има значителни различия между рекламираната скорост и действителната скорост, която получават потребителите. Различията в скоростта на теглене между държавите от ЕС се дължат основно на технологиите, въведени до момента в тези страни.

Според проучвания между 27 % и 41 % от европейските интернет абонати твърдят, че тяхната скорост на теглене не съответства на посочената в договора им. Повече от половината абонати в ЕС твърдят, че понякога достъпът им до онлайн съдържание и приложения е затруднен поради недостатъчна скорост или капацитет.

Това е първото проучване на качеството на широколентовия интернет, при което се използва един и същ подход и са обхванати всички държави от ЕС, включително Хърватия, която съвсем скоро ще се присъедини към ЕС, както и Норвегия и Исландия. Проектът се ръководи от специализираната в измерването на качеството на широколентовия интернет компания SamKnows, която вече е осъществила подобни проекти в Обединеното кралство и САЩ.

Проучването е основано на методология, при която се използват хардуерни устройства и се получават най-точните и независими резултати за качеството на интернет без значение от технологията за достъп и начина на инсталиране на интернет връзката у дома. Тази методология е използвана и от националните регулаторни органи в САЩ, Обединеното кралство, Бразилия и Сингапур.

Първият етап на проучването бе извършен без участието на доставчици на интернет, но те са поканени да участват във втория етап и могат да пишат на адрес ec@samknows.com за повече информация.

Резултатите са измерени през март 2012 г. сред група от 9104 участници. Направени са общо 3 065 341 850 измервания в рамките на 75 978 173 уникални теста.


Полезни връзки




Нели Крус в Twitter

Няма коментари:

Публикуване на коментар