петък, 6 декември 2013 г.

Антитръст: "Газпром" търси споразумение с ЕК по антитръстовото проидзводство



По повод антитръстовото разследване срещу "Газпром", на 4 декември 2013 г. комисарят по конкуренция направи изявление, че е провел среща със заместник-председателя на "Газпром" Медведев и заместник министъра на енергетиката на Русия А. Яновски. По време на срещата "Газпром" е изразил готовността си да проучи възможността да поеме ангажимент за отстраняване на проблемите за конкуренцията в случай, че Комисията стигне до заключение, че има нарушение на правилата за конкуренция на пазара на газ

Представителите на "Газпром" са обявили, че в близките дни ще представят проекти на предложения, на които комисията да направи оценка.

По повод на тази среща Financial Times под заглавие „Газпром" настоява за мир с Европа“ коментира, че "Газпром" иска мир с Брюксел и предлага преговори, за да прекрати антитръстовото разследване на ЕК, което заплашва бизнес модела на компанията в Европа.Опитът за сближаване има за цел да обезвреди един основен източник на напрежение между Москва и Брюксел, в момент когато двете страни са на нож след отказа на Украйна да подпише търговския пакт със ЕС, което е причината страната да е обхваната от масови демонстрации.

Вестникът цитира Александър Медведев, който отговаря за износа на енергийния гигант, че руското правителство и Европейската комисия са се съгласили да се опитат да намерят взаимно приемливо решение по антитръстовото разследване.

"Заедно ние ще се опитаме да се намери решение преди да е изготвено изложението на възраженията", е заявил Медведев и добавил, че окончателният компромис трябва "да отговори на опасенията на органите по конкуренция, без да уврежда нашата дейност на европейските пазари ".

Според  Financial Times Брюксел е бил готов да обвини официално "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение на пазара на газ в Източна Европа, изразяваща се в: налагане на клиентите на прекомерно високи цени на природния газ, ограничаване на препродажбата на природния газ и блокиране на конкурентни източници за доставка на газ.

В тази връзка Медведев е изразил увереност, че ще бъде намерено решение на проблема в "сравнително кратък период от време - три до четири месеца".

В статията се напомня, че стартирането на антитръстовото разследване през 2012 г. е било посрещнато с гняв от Москва, но сега явно има ново развитие. То се дължи на изпратено писмо от Дмитрий Медведев, руският министър - председател, във връзка до Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, с което руското правителство, мажоритарен акционер на "Газпром", представлявано от заместник- министър на енергетиката Анатолий Яновски, официално се включва в процеса на уреждане на случая.

Предвид високите политически предизвикателства, разследването на Комисията е далеч от рутинните антитръстови случаи. Според вестника някои служители на ЕК отдавна са очаквали делото да приключи чрез поемане на ангажименти, а не чрез налагане на санкции. Ако случаят приключи с поемане на ангажименти, то тогава Комисията с решение ще забрани търговските практики, нарушаващи конкуренцията, в резултат на което ще принуди енергийния гигант да промени търговските си практики.

Financial Times също цитира Алън Райли, професор по право в City University в Лондон, който следи случая отблизо и заявява, че все още не е ясно дали "Газпром" ще приеме условията, които ще предложи Комисията.

"Ако те настояват, "Газпром" да продаде един или два от тръбопроводите си в Източна Европа, "Газпром" може да го преглътне. Но ако искането е за много по-големи мащаби, то той не би приел.“

Професорът добавя, че е малко вероятно "Газпром" да се съгласи да прекрати обвързването на цените на природния газ с цената на суровия петрол в дългосрочните си договори.

С една дума всички анализатори с интерес очакват развитието на антитръстовата битка между ЕК и Русия-"Газпром".

Няма коментари:

Публикуване на коментар