четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Антитръст: Комисията провежда консултации относно повишаване на правомощията на националните органи по конкуренция при прилагане на правилата за конкуренция



Европейската комисия обяви, че започва обществено обсъждане дали на националните органи по конкуренция в държавите-членки на ЕС трябва да се дадат  допълнителни инструменти за прилагане на антитръстовите правила на ЕС.

Комисията приканва широката общественост и заинтересованите страни да споделят своя опит и да предоставят информация относно възможните законодателни действия на ЕС за по-нататъшно засилване на правомощията на националните органи по конкуренция при правоприлагането и санкционирането на антитръстовите нарушения.

През 2004 г. влезе в сила на Регламент  №1 /2003, който даде на националните органи по конкуренция и националните съдилища ключова роля при  прилагането на правилата на ЕС за конкуренция - ограничителните търговски практики (картели) и злоупотреби с господстващо положение на пазара (членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз - ДФЕС). Всъщност от 2004 г. правилата на конкуренция се прилагат както от ЕК, така и от националните органи по конкуренция (за България от 2007 г.) Това спомага да се постигне по-голяма ефективност по прилагане на правилата за конкуренция.

Въпреки успехите по прилагане на Регламент 1/2003 г., Комисията отчита, че все още има нужда от подобряване на средствата и инструментите, чрез които националните органи по конкуренция прилагат антитръстовите правила на ЕС.

Така например в съобщението "Ten Years of Antitrust Enforcement – achievements and future perspectives" Комисията установява редица конкретни области на действие, които се нуждаят от засилване на правомощията на националните органи по конкуренция.

След проведените консултации с националните органи по конкуренция и съответните министерства на държавите членки, сега Комисията кани широк кръг от заинтересовани страни да предоставят обратна информация за необходимите потенциални подобрения:



Комисията би искала да събере мнения за това как да се гарантира, че националните органи за защита на конкуренцията:



  • действат независимо при прилагането на правилата за конкуренция на ЕС и разполагат със съответните  ресурси и персонал, необходими им да вършат ефективно своята работа;

  • разполагат с подходящ инструментариум, за да разкриват и санкционират антитръстовите нарушения;

  • могат да налагат ефективни санкции на предприятията, които нарушават правилата за конкуренция; и

  • разполагат с ефективна Програма за освобождаване от санкции при картели (leniency programme), които да насърчават дружествата да предоставят доказателства за наличието на картели, които функционират ефективно в цяла Европа.



Отговорите на общественото допитване може да се изпращат до 12 февруари 2016 г. Комисията декларира, че внимателно ще прегледа всички мнения и становища  преди да реши дали и до каква степен тя следва да предприеме по-нататъшни действия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар