сряда, 8 юни 2016 г.

Енергетика: ACER публикува доклад за договорните претоварвания на междусистемни точки при преноса на газ



Доклад, публикуван от  Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER), идентифицира 41 броя междусистемни точки  Interconnection Points (IPs) на газопреносната мрежа в Европейския съюз като договорно претоварени през 2015 г.
Договорно претоварване има когато доставчици на природен газ не успяват да получат капацитет за пренос на граничен пункт, дори ако той не се използва напълно, защото други доставчици чрез договор са резервирали целия капацитет.

Според мрежовия кодекс на процедурите за управление на претоварването в случай на договорно претоварване, посочените в доклада междусистемни точки ще трябва да прилагат механизма за заявяване на гарантиран капацитет за ден напред на принципа „или използваш, или губиш“ Firm Day-Ahead Use-It-Or-Lose-It (FDA UIOLI), считано от 1 юли 2016 г.

В доклада се отчита, че 22 броя точки са в границите на Германия, за които вече се прилага механизма  „или използваш, или губиш“.

В момента останалите 19 точки, посочени в доклада,  не използват този механизъм. Тези точки са междусистемните връзки (интерконекторите) между България и Гърция, Румъния и България, Чешката република и Полша, и на междусистемната връзка между Великобритания и Белгия.


В доклада се посочва, че националните регулаторни органи на тези държави членки трябва да предприемат съответните мерки, за да може от 1 - ви юли 2016 г.  да се  прилага механизма  
„или използваш, или губиш“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар