петък, 4 октомври 2024 г.

REMIT: Нови насоки на АСРЕ за подобряване на отчитането на транзакциите за търгове в рамките на деня

 


През месец юни 2024 г. в Европа стартираха търгове в рамките на деня  (IDAs) в рамките на единното свързване в рамките на деня (SIDC).

Тази промяна  изисква и актуализация на електронните формати за отчитане на данни.

В тази връзка Агенцията за сътрудничество на регулаторите на енергия (Агенцията)  публикува актуализирани следните документи:

1.Ръководство на потребителя за отчитане на транзакции (TRUM) и неговите приложения ; и

2.Често задавани въпроси относно отчитането на транзакции на REMIT .


Какво представляват търговете в рамките на деня?

Търговете в рамките на деня (IDA) бяха въведени в рамките на SIDC през юни 2024 г., за да се улесни търговията с електроенергия в рамките на деня в цяла Европа. IDA са имплицитни търгове, провеждани три пъти на ден, които оценяват и разпределят капацитет за пренос в рамките на деня едновременно в различни зони за наддаване. Този механизъм подобрява ефективността на пазара чрез предоставяне на ясни ценови сигнали и балансиране на позициите за търговия с електроенергия.


Какво е новото в документите с насоки на Aгенцията?

TRUM и неговите приложения: измененията се фокусират главно върху предоставянето на насоки за отчитане на точката на доставка за договори за доставка на втечнен природен газ (LNG), които уточняват доставка в рамките на ЕС, без да идентифицират конкретен LNG терминал. Тази актуализация беше необходима, за да се приведат в съответствие документите с насоки на ACER със Списъка на приетите енергийни идентификационни кодове (EIC).

Често задавани въпроси за отчитане на транзакции REMIT: 17 -то издание на често задаваните въпроси е разработено в консултация със съответните номинирани оператори на пазара на електроенергия (NEMO), за да предостави насоки за отчитането на транзакции, свързани с наскоро въведените SIDC IDA.


Какви са задълженията на деклариращите страни?

От деклариращите страни се очаква да се съобразят с актуализираните насоки за отчитане на транзакции относно IDA на SIDC в рамките на 3 месеца след публикуването им на уебсайта на ACER (т.е. до края на декември 2024 г.).

Адрес за въпроси:  info@acer.europa.eu .

вторник, 1 октомври 2024 г.

REMIT II: Какви са задълженията на пазарните участници при алгоритмична търговия

 На 17 април 2024 г. в Официален вестник на Европейския Съюз е публикуван Регламент  (ЕС) 2024/1106 на  Европейския Парламент и на Съвета от 11 април 2024 година за изменение на регламенти (ЕС) № 1227/2011 и (ЕС) 2019/942 във връзка с подобряването на защитата на Съюза срещу манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия (Измененият регламент, REMIT II).  Едно от измененията на регламента включва нови задължения на пазарните участници, да уведомяват Агенцията за сътрудничество на рагулаторите на енергия (Агенцията) и националните регулаторни органи (НРО) когато осъществяват логаритмична търговия.

Задължението за уведомяване за алгоритмична търговска дейност влезе в сила на 7 май 2024 г.

Съгласно определенията в  изменения REMIT:

„Алгоритмична търговия” означава търговия, включително високочестотна търговия, с енергийни продукти на едро, при която индивидуалните параметри на нарежданията за търгуване се определят автоматично от компютърен алгоритъм, например дали да се подаде нареждането, срокът, цената или количеството на нареждането или начинът на управление на подаденото нареждане, при ограничена или нулева човешка намеса, като не се включват системите, които се използват единствено за насочване на нареждания до един или няколко организирани пазара, за обработка на нареждания без определяне на параметри за търговия, за потвърждаване на нареждания или за обработка на вече сключени сделки;

„Пряк електронен достъп” означава споразумение, при което член, участник или клиент на организиран пазар позволява на друго лице да използва неговия код за търгуване, за да може лицето да предава по електронен път нареждания за търгуване, свързани с енергийни продукти на едро, пряко до организирания пазар, включително споразумения, които включват използването от страна на лицето на информационно-технологичната инфраструктура на члена, участника или клиента, или всяка система за връзка, предоставена от члена, участника или клиента, за предаване на нарежданията за търгуване (пряк достъп до пазара), както и споразумения, при които тази инфраструктура не се използва от лице (спонсориран достъп);

„Организиран пазар“, или „ОП“ означава енергийна борса, енергиен брокер, платформа за енергийни мощности или всяка друга система или механизъм, където многобройни интереси на трети лица за покупка и продажба на енергийни продукти на едро си взаимодействат по начин, който може да доведе до сделка;

Разбирането на Агенцията за сътрудничество на регулаторите на енергия (Агенцията) е, че системи или съоръжения, при които един продавач взаимодейства с много купувачи или един купувач взаимодейства с много продавачи, могат да имат качеството на  организирани пазари, ако останалите критерии за ОП  са изпълнени.

В новото определение за ОП изрично се споменава, че платформите за управление и разпределение на енергиен капацитет се считат за ОП, в допълнение към енергийните борси и енергийните брокери.

До месец май 2025 г. следва да бъде преразгледан и Регламента за прилагане на REMIT, в който подробно да се доразвие определението и да се конкретизира ролята на ОП.

„Участник на пазара“ означава всяко лице, включително оператори на преносни системи, оператори на разпределителни системи, оператори на системи за съхранение и оператори на системи за втечнен природен газ (ВПГ), което сключва сделки, включително издаването на нареждания за търгуване, на един или повече пазари за търговия на едро с енергия;

Участниците на пазара предоставят на Агенцията и националните регулаторни органи информация, свързана с капацитета и използването на съоръженията за производство, съхранение, потребление или пренос на електроенергия или природен газ или свързани с капацитета и използването на ВПГ, включително планирана или непланирана неразполагаемост на тези съоръжения, както и вътрешна информация, която е публично оповестена съгласно член 4, с цел наблюдение на търговията на пазарите за търговия на едро с енергия.

Участник на пазара, който извършва алгоритмична търговия в държава членка, уведомява за това националния регулаторен орган на държавата членка, в която е регистриран и Агенцията.

Пазарен участник който извършва алгоритмична търговия следва да:

- разполага с ефективни системи и механизми за контрол на риска;

-гарантира системите за търговия да са устойчиви и да имат достатъчен капацитет;

-заложи прагове и ограничения за търговия;

-не допуска предаване на грешни нареждания за търгуване;

-осигури непрекъснатост на дейността при срив на системите за търговия;

-уведоми националния регулаторен орган на държавата членка, в която е регистриран;

Задачи на НРО относно контрола на алгоритмичната търговия

НРО може  да изисква от участника на пазара да предоставя редовно или ad hoc описание на ествеството на стратегиите си за алгоритмична търговия, подробни сведения за параметрите или ограниченията за търговията, заложени в системата за търговия др.

Участниците на пазара имат задължение да съхраняват за срок от пет години документацията относно алгоритмичната търговия и за търговията с пряк електронен достъп до ОП и гарантират, че тази документация е достатъчна, за да позволи на НРО да следи спазването на регламента.

Тези данни са необходими на Агенцията, за да осъществява ефективно наблюдение на пазара на едро на енергия с цел откриване на потенциални нарушения.

На 30 юли 2024 г. Агенцията публикува отворено писмо, с което разяснява задълженията на пазарните участници относно уведомленията за алгоритмична търговия и директен електронен достъп съгласно измененият REMIT II.

Отвореното писмо предоставя примери за дейности, които попадат в обхвата на новите задължения за уведомяване при алгоритмична търговия. Примерите не са изчерпателни и имат за цел да подобрят разбирането на участниците на пазара как да се съобразят с изискванията на REMIT II.

В обхвата на уведомлението влизат:

Вътрешни (на участниците на пазара) алгоритми

Вътрешно изграден, тестван на ОП и внедрен инструмент, при който компютърен алгоритъм автоматично определя индивидуалните параметри на поръчките, като например дали да започне поръчката, времето, цената или количеството на поръчката или как да управлява поръчката след нейното подаване, с ограничена или без човешка намеса.

Външни  „алгоритми за изпълнение“ без човешка намеса

1.Търговски функции с автоматизирано управление на поръчките. Например поръчки, които се изпълняват чрез функционалности, които в допълнение към маршрутизирането на поръчки към ОП предлагат автоматизирано управление на поръчката (напр. автоматично пренасочване на неизпълнени части от такива поръчки към други места или нарязване на поръчки преди изпълнение). Такива функционалности се различават от автоматизираните системи за маршрутизиране на поръчки, тъй като последните просто определят (или OП), към които трябва да бъде изпратена поръчката, без да променят нито един параметър на поръчката (т.е. поръчката е непроменена в своите компоненти, включително нейния размер). Напротив, алгоритмичната търговия включва както автоматично генериране на поръчки, така и оптимизиране на процесите на изпълнение на поръчки (напр. нарязване на поръчки) чрез автоматизирани средства.

2.Алгоритми на самостоятелни доставчици от трети страни.

3.Всички видове алгоритми, независимо от тяхната сложност (напр. PowerBot).

Извън обхвата на уведомлението попадат:

1.Видове външни поръчки, предлагани като стандартни функции от борси/OП. Те са стандартен начин за взаимодействие с пазара и се предоставят на широк набор от борси и платформи за изпълнение, които не съдържат допълнителна собствена динамика освен предварително зададени параметри (напр. поръчки Iceberg, където частта от поръчките е предварително дефинирана и частта не реагира или се променя при промяна на пазарните условия, стоп-лимитирани поръчки, отложени поръчки).

2.Системи, използвани за потвърждаване на поръчки или обработка на изпълнени транзакции след търговия. Те не са пряко свързани с даване на поръчки/изпълнение на транзакции.

3.Генератори на сигнали. Генераторите на сигнали не действат директно на пазара. При тях все още е необходимо да се провери информацията предоставена от генератора на сигнали. Тя трябва да се провери от търговеца и  ако предложението е приемливо, той следва или да извърши ръчна търговия, или да създаде алго за търговия.

4.Системи за чисто маршрутизиране на поръчки. Системи, които не обработват външни параметри или пазарни променливи, когато препращат поръчки по автоматизиран начин.

Пряк електронен достъп до ОП

Участник на пазара, който предоставя пряк електронен достъп (ПЕД) до ОП, следва да уведомява НРО и Агенцията.Според Агенцията уведомлението трябва да бъде предоставено от доставчика на ПЕД (а именно „участника на пазара, който предоставя ПЕД“, както е посочено в регламента), а не от клиента на ПЕД. Тъй като клиентът не предоставя ПЕД  на ОП, не се очаква от клиента да прави уведомление. Определенията за доставчик и клиент са описани подробно в Ръководството на потребителя за отчитане на транзакции TRUM и при често задаваните въпроси относно документа за отчитане на транзакции (въпрос 2.3.9).