петък, 4 октомври 2024 г.

REMIT: Нови насоки на АСРЕ за подобряване на отчитането на транзакциите за търгове в рамките на деня

 


През месец юни 2024 г. в Европа стартираха търгове в рамките на деня  (IDAs) в рамките на единното свързване в рамките на деня (SIDC).

Тази промяна  изисква и актуализация на електронните формати за отчитане на данни.

В тази връзка Агенцията за сътрудничество на регулаторите на енергия (Агенцията)  публикува актуализирани следните документи:

1.Ръководство на потребителя за отчитане на транзакции (TRUM) и неговите приложения ; и

2.Често задавани въпроси относно отчитането на транзакции на REMIT .


Какво представляват търговете в рамките на деня?

Търговете в рамките на деня (IDA) бяха въведени в рамките на SIDC през юни 2024 г., за да се улесни търговията с електроенергия в рамките на деня в цяла Европа. IDA са имплицитни търгове, провеждани три пъти на ден, които оценяват и разпределят капацитет за пренос в рамките на деня едновременно в различни зони за наддаване. Този механизъм подобрява ефективността на пазара чрез предоставяне на ясни ценови сигнали и балансиране на позициите за търговия с електроенергия.


Какво е новото в документите с насоки на Aгенцията?

TRUM и неговите приложения: измененията се фокусират главно върху предоставянето на насоки за отчитане на точката на доставка за договори за доставка на втечнен природен газ (LNG), които уточняват доставка в рамките на ЕС, без да идентифицират конкретен LNG терминал. Тази актуализация беше необходима, за да се приведат в съответствие документите с насоки на ACER със Списъка на приетите енергийни идентификационни кодове (EIC).

Често задавани въпроси за отчитане на транзакции REMIT: 17 -то издание на често задаваните въпроси е разработено в консултация със съответните номинирани оператори на пазара на електроенергия (NEMO), за да предостави насоки за отчитането на транзакции, свързани с наскоро въведените SIDC IDA.


Какви са задълженията на деклариращите страни?

От деклариращите страни се очаква да се съобразят с актуализираните насоки за отчитане на транзакции относно IDA на SIDC в рамките на 3 месеца след публикуването им на уебсайта на ACER (т.е. до края на декември 2024 г.).

Адрес за въпроси:  info@acer.europa.eu .

Няма коментари:

Публикуване на коментар