вторник, 19 март 2019 г.

Антитръст: Комисията поставя началото на нов онлайн инструмент за улесняване разкриването на картели


Европейската комисия съобщи, че поставя началото на „eLeniency“ — нов онлайн инструмент, предназначен да улесни предприятията и техните законни представители да подават заявления и документи в производствата за освобождаване от санкции  и намаляване на техния размер и постигане на споразумение при дела за картели, както и при случаи на некартелно сътрудничество.
Производствата за освобождаване от санкции и намаляване на техния размер и за постигане на споразумение, както и при случаи на некартелно сътрудничество, вече дават възможност на дружествата и техните законни представители да подават заявления и документи при дела за картели, както в писмен вид, така и устно.
Новият инструмент eLeniency позволява на дружествата, които са страни по такива производства, и на техните адвокати да подават онлайн заявления и изявления за освобождаване от санкции и намаляване на техния размер като част от процедурите за постигане на споразумение по дела за картели или като част от сътрудничество при некартелни случаи.
Това означава, че дружества или техните адвокати ще могат да избират да не посещават помещенията на Комисията, за да правят устни изявления, каквато е  процедурата до момента.
Що се отнася до заявленията за освобождаване от санкции и намаляване на техния размер, ползвателите на eLeniency могат да предават направо изявленията на предприятията и да качват подкрепящи документи на специален защитен сървър на Комисията. eLeniency може също да се използва за предоставяне на отговори по исканията за информация, направени съгласно Известието относно освобождаване от глоби (санкции) или намаляване на техния размер.
Що се отнася до процедурите за постигане на споразумение по дела за картели, eLeniency може да се използва за подаване на документи, коментари или официални заявления за постигане на споразумение до Комисията.
Предприятията могат също да използват инструмента eLeniency за подаване на документи, коментари или официални заявления за постигане на споразумение до Комисията, когато дружество съдейства в производство, което не се отнася за картел, с цел признаване на нарушение на член 101 или 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).
Достъпът до eLeniency е защитен и ограничен. Системата eLeniency предоставя същите гаранции по отношение на поверителността и правната защита, както при традиционната процедура. Всички данни се прехвърлят по сигурен начин и не могат да се копират или отпечатват.
Изявленията на предприятията, направени съгласно Известието относно освобождаване от санкции или намаляване на техния размер, са защитени срещу разкриване при граждански дела, по същия начин, както и устните изявления.
Гаранциите за осигуряване на поверителност и правна защита са обяснени на уебсайта за конкуренция на Комисията и са равностойни на предвидените в настоящата устна фаза на производството.
eLeniency може да бъде намерен денонощно на адрес: https://eleniency.ec.europa.eu

Контекст
ELeniency е част от семейството на онлайн цифрови решения, подкрепяни от Програмата ISA2, които ще бъдат въведени постепенно през 2019 г. и 2020 г., за да се улесни изпращането на поверителни документи (платформа за обмен eTrustEx ), обработката на искания за поверителност (eConfidentiality) и искания за информация (eRFI) като част от производствата на ЕС в областта на конкуренцията.
Програмата ISA2 подкрепя разработването на цифрови решения за модернизирането на публичните администрации. Разработените решения позволяват на публичните администрации, предприятията и гражданите в Европа да общуват по цифров път, спестявайки време и разходи за всички участващи страни.
Използване на системата eLeniency е доброволно. Ако желаят, дружествата и техните адвокати могат да продължат да подават заявления и изявления, като използват настоящата устна процедура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар