сряда, 4 септември 2024 г.

REMIT II: Обществена консултация относно преразглеждането на приложението към Регламента за изпълнение на REMIT за докладване на данни

На 17 април 2024 г. в Официален вестник на Европейския Съюз е публикуван Регламент  (ЕС) 2024/1106 на  Европейския Парламент и на Съвета от 11 април 2024 година за изменение на регламенти (ЕС) № 1227/2011 и (ЕС) 2019/942 във връзка с подобряването на защитата на Съюза срещу манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT II). Измененият REMIT II влиза в сила от 7 май 2024 г. Едно от измененията на регламента включва оптимизиране на режима на докладване на данни от пазарните участници. Тези данни са необходими на Агенцията за сътрудничество на регулаторите на енергия (Агенцията), за да осъществява ефективно наблюдение на пазара на едро на енергия с цел откриване на потенциални нарушения.

С изменението се разширява  обхватът на събираните данни, за да се преодолеят пропуските в него. Това включва, свързаните пазари, новите балансиращи пазари, договорите за балансиращите пазари, разпределеният капацитет за пренос и продуктите, които потенциално могат да бъдат доставени в Съюза.

Като част от тази актуализация на Европейската комисия е възложено да преразгледа приложението към Регламент за изпълнение (ЕС) № 1348/2014 и  да определи нови изисквания за докладване на данни  до 8 май 2025 г.

За да подпомогне това преразглеждане, Aгенцията  стартира обществена консултация, за да събере мненията на заинтересованите страни относно своето предложение за събиране на данни. Изменението е свързано с актуализиране на приложението, част от регламента за изпълнение на REMIT и има за цел да осигури еднакво прилагане на законодателството във всички държави-членки на ЕС.

Приложението е разделено на четири таблици, всяка от които уточнява задълженията за докладване на данни за:

  • Типови договори за доставка на електроенергия и газ (Таблица 1);
  • Нестандартни договори за доставка на електроенергия и газ (Таблица 2);
  • Договори, свързани с пренос на електроенергия (Таблица 3);
  • Договори, свързани с транспорт на газ (Таблица 4).

Обществената консултация приключва на 16 септември 2024 г.

Агенцията приканва Национални регулаторни органи, участници на пазара, организирани пазари, платформи за вътрешна информация, регистрирани механизми за докладване, академични среди, мозъчни тръстове, гражданско общество и всички заинтересовани или засегнати страни, да дадат своето мнение относно докладването на данни в съответствие с измененията REMIT II.

Достъп до консултацията ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар