четвъртък, 25 април 2019 г.

Енергетика: Полша успешно продължава диверсификацията на пазара на природен газ


Европейската комисия съобщи, че правителството на Полша е подписало споразумение за безвъзмездна помощ с полски компании за втечнен природен газ (ВПГ) за разширение на терминала за втечнен природен газ  в град Świnoujście, в Северозападна Полша на брега на Балтийско море. Почти 128 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие ще се инвестират в разширяването на този терминал, който е единственото съоръжение с такива размери в Северна, Централна и Източна Европа

Разширението на терминала ще спомогне да се разнообразят източниците  за снабдяване с природен газ и да се подобри енергийната сигурност на страната.

Тази инвестиция се добавя към вече инвестираните в терминала 250 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС. От 2007 г. в полската енергийна инфраструктура са инвестирани повече от 2 млрд. евро. Разширението на терминала е включен в списъка на Проекти от общ интерес на ЕС.

Заедно с Балтийския тръбопровод, за който също са отпуснати безвъзмездно 215 млн. евро, новият терминал за ВПГ в град Świnoujście ще отвори газовия пазар на Полша за нови доставчици, ще повиши разнообразието и сигурността на енергийните доставки в Полша. Балтийския тръбопровод ще осигури, считано от 2022, доставка на газ от Северно море на полския пазар, също на балтийските държави и на съседни страни. В същото време тръбопровода ще позволи да се осъществят доставки на газ от Полша, чрез терминала за ВПГ, на пазарите в Дания и Швеция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар