четвъртък, 12 декември 2019 г.

ЕК представи Европейския зелен пакт


На 11.12.2019 г. Европейската комисия представи Европейския зелен пакт — пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС чрез превръщане на предизвикателствата в областта на климата и околната среда във възможности във всички области на политиката, като се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ за всички.



Председателят Урсула фон дер Лайен заявява: Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж — за растеж, който дава повече от това, което отнема. Той показва как да променим нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно, а предприятията ни да станат новаторски. Ние всички можем да участваме в прехода и да се възползваме от възможностите. Ще помогнем на нашата икономика да бъде световен лидер, като действаме първи и бързо. Решени сме да успеем в името на тази планета и живота на нея — в името на европейското културно наследство, на биологичното разнообразие, на нашите гори и морета. Като покажем на останалата част от света, че е възможно да бъдеш устойчив и конкурентоспособен, можем да убедим други страни да последват примера ни.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс добавя: Намираме се в извънредно положение по отношение на климата и околната среда. Европейският зелен курс е възможност за подобряване на здравето и благополучието на нашите граждани чрез преобразяване на нашия икономически модел. В нашия план е посочено как да се намаляват емисиите, да се възстанови здравето на околната среда, да се защитава дивата природа, да се създават нови възможности за икономиката и да се подобри качеството на живот на гражданите. Всички ние ще играем важна роля в това и всички промишлени сектори и държави ще бъдат част от промяната. Освен това наша отговорност е да се уверим, че този преход е справедлив и че при реализирането на Европейския зелен пакт никой няма да бъде пренебрегнат.

В Европейския зелен пакт е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране на изменението на климата, обръщане на тенденцията към загуба на биологично разнообразие и намаляване на замърсяването. В пакта са посочени необходимите инвестиции и наличните финансови инструменти и е обяснено как да се гарантира справедлив и приобщаващ преход.

Европейският зелен пакт обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, ИКТ, текстилната индустрия и химикалите. 

За да превърне в законодателство политическата амбиция да станем първия в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., Комисията ще представи първия европейски закон в областта на климата в 100-дневен срок. За да постигнем нашите амбиции в областта на климата и околната среда, Комисията ще представи и Стратегия за биоразнообразието до 2030 г., нова промишлена стратегия и план за действие на ЕС за кръгова икономика, стратегия „От фермата до трапезата“ за продоволствена устойчивост и предложения за Европа без замърсяване. Незабавно ще започнем повишаване на целите за емисиите на Европа за 2030 г., като ще определим реалистични мерки за постигане на целта за 2050 г.

Постигането на целите на Европейския зелен пакт ще изисква значителни инвестиции. Според оценки постигането на текущите цели в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. ще изисква 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно, т.е. около 1,5 % от БВП за 2018 г. Тези инвестиции ще изискват мобилизиране на публичния и частния сектор. В началото на 2020 г. Комисията ще представи План за инвестиции за устойчива Европа, който да спомогне за удовлетворяването на нуждите от инвестиции. Поне 25 % от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде предназначен за действия в областта на климата, като допълнителна подкрепа ще бъде оказана от Европейската инвестиционна банка — европейската банка за климата. За да може и частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, през 2020 г. Комисията ще представи стратегия за зелено финансиране.

Борбата с изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда изисква усилия от всички, но изходната позиция на отделните региони и страни членки не е еднаква. Чрез механизъм за справедлив преход ще се оказва подкрепа на тези региони, които са силно зависими от въглеродно интензивни дейности. Чрез него ще се подкрепят гражданите, които са най-уязвими спрямо прехода, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори.

През март 2020 г. Комисията ще даде начало на пакт за климата, за да се предостави на гражданите право на глас и роля в изготвянето на нови действия, обмена на информация, започването на нови дейности на местно равнище и представянето на решения, които могат да бъдат използвани и от други.

Глобални предизвикателства като изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда изискват глобални решения. ЕС ще продължи да отстоява своите цели и стандарти в областта на околната среда в конвенциите на ООН за биологичното разнообразие и климата и ще засилва своята „зелена дипломация“. Ще използваме възможностите в рамките на Г-7, Г-20, международни конвенции и двустранни отношения, за да убедим другите да полагат повече усилия. ЕС също така ще използва търговската политика, за да гарантира устойчивост, и ще изгражда партньорства със съседите си на Балканите и в Африка, за да им помогне да осъществят свой собствен преход.

Следващи стъпки

Комисията приканва Европейския парламент и Европейския съвет да подкрепят нейната амбиция за бъдещата икономика на Европа и за околната среда, и да ѝ помогнат да я реализира. Комисията ще представи мерките, обявени в пътната карта за Европейския зелен пакт.



Контекст

Изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда са заплаха за самото съществуване на Европа и света. За да преодолее това предизвикателство, Европа се нуждае от нова стратегия за растеж, чрез която до 2050 г. Съюзът да се превърне в съвременна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика без нетни емисии на парникови газове, при която икономическият растеж е отделен от използването на ресурси и нито един човек и нито едно място не са пренебрегнати.



Европейският съюз има сериозни постижения в намаляването на емисиите на парникови газове, съчетано с поддържане на икономическия растеж. През 2018 г. емисиите намаляха с 23 % спрямо 1990 г., а БВП на Съюза нарасна с 61 % за същия период. Необходимо е обаче да се направи повече. Като се има предвид обширният опит на ЕС, той играе водеща роля в създаването на зелена и приобщаваща икономика.



В съобщението относно Зеления пакт се определят действията за идните месеци и години. В бъдещата работа на Комисията ще бъдат вземани предвид исканията за действия от страна на обществеността, като тя ще се ръководи от неопровержими научни данни, както бе показано изчерпателно от докладите на IPCC и IPBES, Глобалната прогноза за ресурсите и доклада на ЕАОС за състоянието и перспективите от 2019 г.. Нашите предложения ще се основават на факти и ще бъдат подкрепени от широкообхватни консултации.



Огромното мнозинство от европейците смятат, че опазването на околната среда е важно (95 %). Близо 8 от всеки 10 европейци (77 %) казват, че опазването на околната среда може да стимулира икономическия растеж. Резултатите от проучването на Евробарометър относно нагласите на гражданите на ЕС по отношение на околната среда потвърждават широката обществена подкрепа за законодателство в областта на околната среда на равнище ЕС и за финансиране от ЕС на екологосъобразни дейности.



За повече информация

Политически насоки на председателя Фон дер Лайен.




Q&A

Няма коментари:

Публикуване на коментар