сряда, 4 януари 2012 г.

Енергетика: Идва ли краят на мита за „евтината” ядрена енергия – един пример от Франция

В своя статия Financial Times информира, че Френският орган за ядрена безопасност Autorité де Sûreté Nucléaire (ASN) е публикувал доклад, в който се правят изводи за сигурността на ядрените реактора на Франция. Докладът отразява резултатите от стрес-тестовете за оценка на устойчивостта на европейските ядрени централи на природни бедствия, изработени след земетресението и аварията в атомната централа Fukushima Daiichi в Япония. Според доклада не е необходимо да се затваря нито един от реакторите, но за да се гарантира сигурността им в съответствие  със заложените критерии за безопасност, са необходими „масивни” инвестиции.
FT напомня, че Франция е държавата с най-голяма зависимост от ядрената енергия, чиито дял е около три четвърти от потреблението на електроенергия в страната.
В отговор на доклада най-големият френски доставчик на електроенергия компанията EDF  обявява, че ще трябва да инвестира милиарди евро, за да приведи своите 58 ядрени реактора да отговарят на новите строги стандарти за безопасност.
FT цитира Франсоа Фийон, френският министър-председател, който също заявява, че правителството ще гарантира ядрените оператори да отговорят на всички искания, направени от ядрения регулатор на страната.
Мащабът на новите разходи е удар за правителството и EDF, която вече се бори с превишаване на разходите и закъсненията по изграждането на нов проект за реактор във Фламанвил в Нормандия. EDF изчислява, че новите мерки ще й струват € 10 млрд.
От друга страна бъдещето на ядрената енергия във Франция също е обвито в несигурност предвид предстоящите президентски избори, тъй като кандидатът на социалистическата партия Франсоа Оланд обещава да затвори 24 броя от реакторите, ако спечели властта.
Андре-Клод Лакост, президент на ASN заявява, че ако EDF не направи необходимите инвестиции в определените срокове, за да гарантира, че съоръженията ще продължат да работят безопасно, ще трябва да спре част от реакторите.
Президентът на ASN също потвърждава, че за изпълнение на мерките за безопасност ще са необходими "масивни инвестиции, изразяващи се в милиарди евро", което неминуемо ще доведе до увеличение на производствените разходи на EDF. Това води до предположението, че правителството може да бъде принудено да повиши цената на електроенергията, което с оглед предстоящия първи тур на президентските избори през месец април, е изключително чувствителен политически въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар