понеделник, 23 януари 2012 г.

Първи европейски форум по конкуренция

На 2-ри февруари 2012 г. в Брюксел Европейската комисия организира Първия европейски форум за конкуренция, на който в присъствието на министри, депутати, експерти в областта на конкуренцията и представители на медиите, ще се обменят идеи и ще се обсъждат приоритетите в областта на политиката за защита на конкуренцията, изпълнението на заложените цели през следващите години, както и дискусия относно предстоящите предизвикателства. Форумът ще се проведе чрез три панел сесии, на които ще се дискутират: политиката в областта на конкуренцията и конкурентоспособността, контрола на държавните помощи и ефективността на европейския модел за защита на конкуренцията. Целта е да се обхванат важните политики по прилагане на правилата за конкуренция - антитръст, сливания и държавни помощи.

Говорители на форума са видни представители на ЕК и държавите членки, свързани с изработването на политиките за защита на конкуренцията.
Един от тях е Хоакин Алмуния, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, който по повод на предстоящия първи форум заявява:
„Конкуренцията е от жизненоважно значение за единния пазар, тя е двигател за растеж на Европа, защото принуждава компаниите и пазарите да работят ефективно, тя води до иновации и до по-висока производителност. Настоящата финансова и икономическа криза дава ясен пример за това. За пореден път, политиката на конкуренция е в основата на отговора на Съюза. В тези бурни времена, тя е по-важно от всякога, защото запазва конкурентоспособността на вътрешния пазар и гарантира справедлива защита на европейците от по-високи цени и по-беден избор, които винаги са в резултат от липса на конкуренция."
В конференцията ще участват също:
Шарън Боулс, член на Европейския парламент и председател на Европейския парламент по икономически и парични въпроси;
Джон Финглетон, главен изпълнителен директор на Службата за честна търговия на Обединеното Кралство и председател на Международната мрежа по конкуренция;
Марк ван дер Ууд, съдия в Общия съд.
Конференцията може да се проследи на живо на 2 февруари 2012 г. на интернет страницата на конференцията.
Програмата на конференцията

Няма коментари:

Публикуване на коментар