понеделник, 26 април 2021 г.

Как ще се финансира Механизмът за справедлив преход

Постигнато е политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета относно предложението на Комисията за нов Механизъм за заем от публичния сектор (Public Sector Loan Facility (PSLF). С това  всички предложения за Механизма за справедлив преход (Just Transition Mechanism (JTM)  са съгласувани и очакват окончателното одобрение от Европейския парламент и Съвета.

Механизмът е насочен специално към публични субекти, създавайки преференциални условия за отпускане на заеми за проекти, които не генерират достатъчно приходи, за да бъдат финансово жизнеспособни. Състои се от комбинация от безвъзмездни средства (1,5 милиарда евро) от бюджета на ЕС и заеми (10 милиарда евро), предоставени от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Безвъзмездната помощ ще бъде добавена към заема на ЕИБ и ще намали финансовата тежест за бенефициерите и ще увеличи привлекателността на съответните инвестиции. Консултантска подкрепа ще бъде предоставена на бенефициентите чрез консултантския център, създаден в рамките на InvestEU.

Като цяло механизмът се очаква да мобилизира между 25 и 30 милиарда евро публични инвестиции през следващите 7 години. ЕИБ ще бъде основният финансов партньор. Регламентът обаче предвижда възможност за сътрудничество с други финансови партньори, в случай на евентуално увеличаване на ресурсите в бъдеще.

Механизмът ще се изпълнява под пряко управление от Комисията и Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), и ще предоставя подкрепа за отделни проекти или чрез рамкови заеми.

Основните елементи включват:

• Ресурси: 1,525 милиарда евро от бюджета на ЕС за грантовия компонент и 10 милиарда евро заеми от ЕИБ.

• Цел: подпомагане на публичните субекти при справяне със социално-икономическите предизвикателства на териториите, които са най-тежко засегнати от климатичния преход на ЕС, както е посочено в Териториалните планове за справедлив преход (TJTP).

• Компонентът на безвъзмездните средства се изпълнява под пряко управление.

• Безвъзмездните средства се отпускат на два етапа: безвъзмездни средства съгласно покани за представяне на предложения, които не надвишават националните дялове и безвъзмездни средства, отпускани на конкурентна основа на равнището на Съюза до изчерпване на оставащите ресурси.

• Консултантска подкрепа за подготовката, разработването и изпълнението на допустими проекти се предоставя на бенефициентите чрез консултантския център, създаден по InvestEU.

• Работни програми, уточняващи условията и критериите за допустимост за избор на проекти и за тяхното определяне на приоритетите, в случай че търсенето надвишава ресурсите за финансиране по национални средства.

• Критерии за възлагане, които да бъдат подробно описани по-късно в работните програми, които могат да бъдат приложени в случай, че броят на допустимите проекти надвишава наличните ресурси. Приоритет ще бъде даден на бенефициерите, разположени в по-слабо развити региони.

• Списък на хоризонталните принципи, които трябва да се спазват от всички инвестиции, включително зачитането на основните права, равенството между половете, недискриминацията и социалната и екологична защита. Принципът „не нанасяйте значителна вреда“ също е част от тези елементи.

• Повишен компонент на безвъзмездната помощ за по-слабо развитите региони, който може да достигне до 25% от компонента на заема.

• Увеличаване на средствата за техническа помощ в полза на организаторите на проекти в по-слабо развитите региони

Следващи стъпки

След техническото финализиране на текста, отразяващ политическото споразумение, Европейският парламент и Съветът ще трябва да одобрят текста, за да може регламентът да влезе в сила. Успоредно с това регламентът за JTF трябва да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и TJTP трябва да бъдат представени на Комисията и приети. Първите покани за представяне на предложения по Механизма трябва да бъдат обявени през втората половина на 2021 г.

Механизмът за отпускане на заеми в публичния сектор (PSLF) е един от трите стълба на механизма за справедлив преход (JTM), който е част от Европейската зелена сделка за постигане на неутралност на ЕС на климата до 2050 г. PSLF беше предложена от Комисията на 28 май 2020г. Другите два стълба на JTM са JTF (по който през декември 2020 г. беше постигнато политическо споразумение от съзаконодателите) и специална схема за справедлив преход съгласно InvestEU (договорена като част от регламента за InvestEU) на 17 март 2021 г.

Рамката за управление на JTM е съсредоточена върху TJTP, които държавите-членки ще подготвят за идентифициране на териториите, най-негативно засегнати от прехода към климатична неутралност до 2050 г., и инвестициите, които ще помогнат за социално-икономическите промени в тези територии.

Подготовката на TJTP е ключово условие за програмиране и последващо внедряване на ресурси от JTF и другите стълбове на JTM. 

Всяка държава-членка следва да подготви TJTP заедно със съответните вътрешни партньори в диалог с Комисията и като гарантира, че те са в съответствие с регионалните стратегии за интелигентна специализация и националните енергийни и климатични планове

Комисията ще приеме плановете заедно с програмите, свързани с подкрепата на JTF. 

За повече информация 

The Just Transition Fund

Няма коментари:

Публикуване на коментар