четвъртък, 8 април 2021 г.

Енергетика: ЕК преразглежда Директивата за газа и Регламента за природния газ

Комисията обяви, че започва обществена консултация за преразглеждане на Директивата за газа и Регламента за природния газ в контекста на Европейската зелена сделка и амбицията за декарбонизация на газовия сектор на ЕС и в по-общ план да се постигне климатична неутралност до 2050 г. Целта на тази консултация е да се търсят становища на заинтересованите страни за това как трябва да бъдат преразгледани Директивата за газа и Регламентът за газа, за да се улесни развитието на  възобновяеми и нисковъглеродни газове и овластяването на потребителите, като същевременно се осигурят интегрирани, ликвидни  и оперативно съвместими вътрешни пазари на газ в ЕС.

Въпросите, повдигнати в консултацията, се отнасят главно до въпроса как да се осигури разходно ефективна  декарбонизация на съществуващия газов сектор. Това включва въпроси за това как да се даде възможност и да се насърчи развитието на пазара за възобновяем и нисковъглероден водород, което да му позволи да се превърне в ключов компонент в енергийния сектор. Също така с консултацията се цели да се установи как да се улесни инжектирането, преноса, разпределението и търговията на възобновяеми и нисковъглеродни газове в съществуващата газова мрежа в контекста на по-широката интеграция на енергийната система. До месец юни 2021 г. Комисията планира да публикува пакета „Подходящ за 55“ ’Fit for 55’, чиято цел е намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. и по този начин да се осъществи прехода от изкопаеми горива към безвъглеродни горива и да се постигне неутрална към климата Европа до 2050 г. Този пакет ще обхваща широкообхватни области на политиката - от възобновяемите енергийни източници, до енергийната ефективност, до енергийните характеристики на сградите, както и търговията с емисии, споделянето на усилия, използването на земята и данъчното облагане.

Текущите прегледи на Директивата за възобновяемите енергийни източници и Директивата за енергийна ефективност разглеждат, наред с други неща, въпросите на регулаторните стимули за производство и потребление на възобновяема енергия. Бъдещото законодателство за пазара на газ ще трябва да бъде в съответствие с мерките по двете директиви, както и други мерки по пакета „Подходящ за 55“. Той ще надгражда и върху елементите, очертани в други европейски инициативи за зелена сделка, като стратегията за водорода и стратегията за интегриране на енергийната система.

Всички заинтересовани страни са поканени да дадат своя принос към тази консултация, като попълнят онлайн въпросника. Тази консултация ще бъде отворена 12 седмициза становища  до 18 юни 2021 г. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар