петък, 28 януари 2022 г.

Държавна помощ: ЕК разяснява кои са основните промени, въведени в преразгледаните Насоки за държавна помощ в областта на климата, опазването на околната среда и енергията

Европейската комисия публикува подробни разяснения как държавите членки да прилагат основните промени, въведени в преразгледаните Насоки относно държавната помощ за климата, опазването на околната среда и енергетиката?

Новите насоки предоставят рамката, чрез която публичните органи да подкрепят ефективно целите на Европейския зелен пакт и при минимално нарушаване на конкуренцията. По-специално с новите насоки:

  • разширяват се категориите инвестиции и технологии, които държавите членки могат да подкрепят, за да бъдат обхванати нови области (например инфраструктура за чиста мобилност, ефективно използване на ресурсите, биологично разнообразие) и всички технологии, които могат да допринесат за изпълнението на Зеления пакт (например водород от възобновяеми източници, съхранение на електроенергия и оптимизация на потреблението, декарбонизация на производствените процеси). Като цяло преразгледаните правила дават възможност да бъде предоставяна помощ в размери, покриващи до 100 % от недостига на финансиране, в случаите когато тя е отпусната въз основа на конкурентна тръжна процедура, и да бъдат въведени нови инструменти за помощ, като например договори за разлика;
  • увеличава се гъвкавостта и се рационализират действащите правила, като се въвежда опростена оценка на междусекторните мерки, осъществена съгласно един единствен раздел от насоките (например раздела относно помощта за намаляване и отстраняване на емисиите на парникови газове, включително чрез подпомагане на енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност), и се премахва изискването за индивидуално уведомяване за големи екологосъобразни проекти в рамките на предварително одобрените от Комисията схеми за помощ;
  • въвеждат се предпазни мерки, като например изискване за обществена консултация над определени прагове, за да се гарантира, че помощта действително е насочена там, където е необходима, с цел подобряване на опазването на климата и околната среда, че е ограничена до необходимото за постигане на целите в областта на околната среда и не нарушава неоправдано конкуренцията или целостта на единния пазар;
  • осигурява се съгласуваност със съответното законодателство и политики на ЕС в областта на околната среда и енергетиката, наред с другото, чрез постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива.

По какъв начин насоките ще взаимодействат с Общия регламент за групово освобождаване (ОРГО)?

Въпреки че насоките включват някои специфични правила за малки проекти, те обикновено са предназначени да обхванат и по-широки мерки за помощ. Те се прилагат заедно с Общия регламент за групово освобождаване (ОРГО), който предоставя възможност да бъдат изпълнени някои по-малки схеми без предварително одобрение от Комисията.

Понастоящем ОРГО е в процес на целево преразглеждане с цел допълнително улесняване на екологосъобразните инвестиции чрез разширяване на неговото приложно поле, за да може в него да се включи помощта за инвестиции в нови технологии, като улавянето и съхранението или използването на водород и въглероден диоксид и за области, които са от ключово значение за постигане на целите на Зеления пакт, като ефективността на ресурсите и биологичното разнообразие. Освен това правилата са по-гъвкави при определянето на допустимите разходи и интензитетите на помощта.

По какъв начин насоките ще допринесат за Зеления пакт/пакета „Подготвени за цел 55“?

Насоките ще помогнат на държавите членки да постигнат целите на Европейския зелен пакт при възможно най-ниски разходи за данъкоплатците и без ненужно нарушаване на конкуренцията. За тази цел насоките са уеднаквени със съответното законодателство и политиките на ЕС в областта на околната среда и енергетиката. По-специално:

  • в насоките се възприема технологично неутрален подход към всички технологии, които могат да допринесат за намаляването или отстраняването на парниковите газове, включително енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност; продължават обаче да са възможни търгове за специфични технологии , например когато в правото на Съюза са определени конкретни секторни или технологични цели, например за енергията от възобновяеми източници съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници.
  • За да се улесни изпълнението на Вълната на саниране, в насоките за първи път е включен специален раздел относно енергийните и екологичните характеристики на сградите. Това ще позволи на държавите членки да комбинират помощта за подобряване на енергийната ефективност на сградите с помощ за всякакви други инвестиции, които подобряват енергийните или екологичните характеристики на сградите.
  • В насоките са предвидени ясни правила за подкрепа на чистата мобилност в съответствие с Пакета за чиста мобилност. По-специално в тях се съдържа специален раздел, обхващащ помощта за придобиване на чисти превозни средства и преоборудване на превозни средства, както и за изграждане на инфраструктура за зареждане с електроенергия и гориво.
  • В насоките са предвидени широк обхват и по-ясни правила за помощта, предназначена да се повиши равнището на ресурсната ефективност на дружествата и да се даде възможност за развитие на по-кръгова икономика в съответствие с Плана за действие за кръговата икономика.
  • В съответствие с целите на Стратегията за биологичното разнообразие в насоките са предвидени ясни правила за държавите членки в подкрепа на опазването и възстановяването на биологичното разнообразие, възстановяването на природните екосистеми и прилагането на природосъобразни решения, за които досега не съществуват конкретни насоки за държавна помощ. 

Каква е връзката между насоките и таксономията?

Насоките и таксономията на ЕС са важни стълбове на Европейския зелен пакт, като изпълняват различни, но допълващи се роли:

  • насоките представляват набор от правила на ЕС за публична подкрепа в секторите на енергетиката и околната среда, в които се определя кои проекти могат да бъдат подпомагани с публични средства и как тази подкрепа може да бъде предоставена, като същевременно се свежда до минимум въздействието върху пазара и се осигурява стойност за европейските граждани;
  • таксономията на ЕС е инструмент, разработен, за да се създадат условия за частните инвеститори да пренасочат инвестиции към по-устойчиви технологии и предприятия. С нейна помощ ЕС ще бъде световен водач при определянето на стандарти за финансирането за устойчиво развитие. Таксономията може да бъде много полезен инструмент в контекста на оценяването на държавната помощ от ЕС. Когато мерките спазват изискванията на таксономията, оценката на държавната помощ може да бъде опростена. По-специално, при съпоставянето на положителните и отрицателните ефекти от помощта, Комисията ще обърне особено внимание на спазването на принципа за ненанасяне на значителни вреди.

В правилата за конкуренция съществуват обаче и други условия, които също трябва да се прилагат, за да се гарантира например, че помощта е необходима и пропорционална (например според таксономията енергията от възобновяеми източници е устойчива, а в такъв случай, според правилата за конкуренция, обикновено се изисква помощта за енергията от възобновяеми източници да бъде предоставена чрез конкурентни тръжни процедури). В някои случаи помощ може да се предоставя и за проекти, които не отговарят на стандартите, определени в таксономията, при условие че положителното им въздействие е обосновано и се избягва зависимостта от неустойчиви дейности.

По какъв начин насоките могат да допринесат за справяне с високите цени на енергията?

Настоящите високи цени на енергията в Европа се дължат най-вече на начина, по който функционират предлагането и търсенето на световните пазари на природен газ, обусловен отчасти от глобалното икономическо възстановяване.

На 13 октомври Комисията прие съобщение за „справяне с нарастващите цени на енергията и същевременно осъществяване на екологичния преход“, в което се описват основните инструменти, които държавите членки могат да използват, за да се справят с това предизвикателство, и начините, по които Комисията може да ги подкрепи в това отношение. Вследствие на съобщението от 13 октомври и както беше поискано от държавите членки, през декември 2021 г. Комисията предложи да бъде подобрена устойчивостта на газовата система и да се укрепят действащите разпоредби за сигурност на доставките.

Най-добрият начин да бъдат намалени разходите за енергия в средносрочен и дългосрочен план е да се намали зависимостта на ЕС от вноса на изкопаеми горива и по този начин да се ускори енергийният преход към енергийно ефективна електроенергийна система, основана на енергия от възобновяеми източници. Тази цел е подкрепена в насоките. Например насоките обхващат мерки за подкрепа, за да се помогне на дружествата да се адаптират бързо и да участват пълноценно в енергийния преход. Сред тях са например мерките за декарбонизация или повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на въздействието на по-високите цени на електроенергията или природния газ върху предприятията. 

В правото в областта на конкуренцията са позволени редица мерки, които държавите членки могат да предприемат, без да нарушават неоправдано конкуренцията на пазара. Сред тях са мерките за пряко подпомагане на най-уязвимите и енергийно бедните, като например плащания или помощи за енергия. Освен това мерките от общ характер, които помагат еднакво на всички потребители на енергия, не представляват държавна помощ. Такива неизбирателни мерки могат да бъдат под формата на общо намаляване на данъците или налозите или по-ниска цена за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление.

По какъв начин насоките насърчават развитието на общности за възобновяема енергия и други по-малки участници?

Общностите за възобновяема енергия и останалите малки участници играят важна роля за постигането на целите на Европейския зелен пакт, както се признава и в преработената Директива за енергията от възобновяеми източници. Ето защо с насоките се предоставя допълнителна гъвкавост на тези участници, като се дава възможност на държавите членки да освобождават от изискването за конкурентна тръжна процедура проектите на общностите за възобновяема енергия и проектите на МСП, които имат инсталирана мощност под 6 мегавата (MW). Общностите за възобновяема енергия и малките и микропредприятията могат също така да разработват проекти за вятърна енергия с мощност до 18 MW без конкурентна тръжна процедура.

По-общо казано, когато се използват конкурентни тръжни процедури, насоките дават възможност на държавите членки да изготвят тръжните процедури по начин, който увеличава участието на енергийните общности, например като се намаляват изискванията за предварителен подбор.

МСП и малките дружества със средна пазарна капитализация също могат да се възползват от помощ, когато изпълняват мерки за подобряване на енергийните характеристики по договори за енергоспестяване с гарантиран резултат за сгради или промишлени дейности. Освен това интензитетът на помощта може да бъде увеличен с 20 процентни пункта за малки предприятия или с 10 процентни пункта за средни по големина предприятия за редица категории помощи, като например помощ за подобряване на енергийните характеристики на сгради, помощ за придобиване на превозни средства с нулеви емисии и изграждането на инфраструктура за зареждане с електроенергия и гориво, помощ за ефективното използване на ресурсите, помощ за предотвратяване или намаляване на замърсяването, различно от парниковите газове, и за проучвания или консултантски услуги по въпроси, свързани с климата, опазването на околната среда и енергетиката. 

Защо ядрената енергия не е обхваната от насоките?

Новите насоки следват същата линия като предходните насоки (Насоките относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика от 2014 г., НПОСЕ) и следователно не се прилагат за ядрената енергия. Това е така, защото подкрепата за ядрената енергия като цяло се отнася до ограничен брой много големи проекти. Тя е особено чувствителна от гледна точка на сигурността, а от правна гледна точка трябва да се вземе предвид по-специално Договорът за ЕВРАТОМ и поради това е необходима оценка за всеки отделен случай. Държавната помощ за ядрена енергия обаче може да бъде одобрена пряко по Договора и Договора за ЕВРАТОМ.

Въпреки че подкрепата за ядрената енергия сама по себе си не попада в приложното поле на насоките, подкрепата за производството на енергия от други източници въз основа на ядрена енергия, например водород с ниски въглеродни емисии, произведен чрез използване на ядрена енергия, е възможна съгласно насоките, при условие че тези проекти постигат намаляване на емисиите и не водят до повишено търсене на електроенергия, произведена от изкопаеми горива.

Обхващат ли насоките помощта за производството на продукти, допринасящи за екологичния преход (напр. превозни средства с нулеви емисии, електролизьори и др.)?

Насоките не обхващат помощ за производството на екологосъобразни продукти, машини или транспортни средства.

Както вече беше признато в предходните насоки (НПОСЕ от 2014 г.), помощта за опазване на околната среда като цяло нарушава по-малко конкуренцията и е по-ефективна, ако се предоставя на потребителя или ползвателя на екологосъобразни продукти вместо на производителя на екологосъобразния продукт. Подпомагането на производителя на екологосъобразния продукт само по себе си не носи ползи за околната среда. Ползата е действителна само ако и когато такива продукти заместват по-замърсяващи алтернативи. Въпреки това, чрез създаването на подходящи благоприятстващи условия за подпомагане, благодарение на насоките търсенето на по-екологични продукти вероятно ще се увеличи косвено. Например подкрепата за придобиването на електрически превозни средства и/или за изграждането на инфраструктура за тяхното зареждане вероятно ще увеличи пазарното търсене на тези превозни средства.

Освен това държавите членки могат да предоставят помощ за опазване на околната среда на дружества с цел да повишат равнището на опазване на околната среда на своите производствени дейности. Производителите могат също така да получат помощ за разработването на нови екологосъобразни продукти съгласно правилата за държавна помощ в областта на научните изследвания, развойната дейност и иновациите (НИРДИ) (ОРГО или Рамката за НИРДИ).

Могат ли изкопаемите горива да бъдат подпомагани съгласно насоките?

Насоките гарантират съгласуваност с целите на Съюза в областта на климата, като допринасят за постепенното премахване на възможността за субсидии за изкопаеми горива. Що се отнася до най-замърсяващите изкопаеми горива, в насоките се предвижда, че е малко вероятна положителна оценка от Комисията съгласно правилата за държавна помощ с оглед на отрицателното им въздействие върху околната среда.

По отношение на природния газ Комисията признава неговата роля през преходен период. Държавната помощ за проекти, свързани с природен газ, е предмет на важни предпазни мерки, за да се гарантира съвместимост с целите на ЕС в областта на климата за 2030 г. и 2050 г. В този контекст е важно подкрепата за природния газ да не води до ефект на зависимост. Например малко вероятно е големите капиталови инвестиции в определена замърсяваща технология да стимулират оператора да премине в краткосрочен план към по-малко замърсяваща технология. Поради това е малко вероятно мерките, включващи нови инвестиции в природен газ, да бъдат оценени положително съгласно правилата за държавна помощ, освен ако не бъде ясно доказано, че инвестициите са съвместими с целите на Съюза в областта на климата за 2030 г. и 2050 г.

Това изискване се модулира в зависимост от видовете инвестиции. Например за инфраструктура за природен газ ще бъдат необходими инвестиции за нейното адаптиране към водорода и възобновяемите газове. За производството на енергия може да са необходими допълнителни ангажименти (вж. следващия въпрос).

Как Комисията ще оцени дали инвестициите в изкопаеми горива са съвместими с целите в областта на климата за 2030 г. и 2050 г.?

Комисията може да изиска ангажименти, за да се гарантира, че зависимостта от изкопаемите горива е избегната и че мощностите с изкопаеми горива са съвместими с целите за 2030 г. и 2050 г. Тези ангажименти могат например да са свързани с бъдещото внедряване на улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS), замяната на природния газ със „зелен“ газ или график за затваряне на мощността.

Насоките включват предпазни мерки, като например изискването за обществена консултация и количествена оценка на разходите за намаляване на емисиите на CO2. Защо са необходими?

Тези предпазни мерки допринасят за осигуряване на най-доброто съотношение между качество и цена, като гарантират прозрачността и приобщаването. Подобни предпазни мерки са важни и за да се гарантира, че увеличената гъвкавост и размерът на помощта, разрешен съгласно насоките, се използват ефективно там, където са необходими за подобряване на опазването на околната среда, че са ограничени до необходимото за постигане на екологичните цели и че не нарушават неоправдано конкуренцията или целостта на вътрешния пазар. Освен това някои от предпазните мерки — например изискването за обществена консултация — са приложими само за схеми или проекти, които надхвърлят определен бюджет, за да се избегне прекомерната тежест за по-малките кандидати за помощ или за рутинните мерки. Изискването за количествена оценка на ползите от мярката за околната среда е важно, за да се повиши осведомеността за относителното съотношение между качество и цена на различните подходи към декарбонизацията.

Държавите членки ще имат време да се адаптират към тези нови изисквания, които ще се прилагат едва от юли 2023 г.

По какъв начин насоките улесняват необходимата електрификация на промишлеността?

Комисията е добре запозната с предизвикателствата, пред които е изправена промишлеността при постигането на целите на Зеления пакт. Ето защо с насоките се увеличават възможностите да бъде предоставяна помощ за декарбонизация на промишлеността, включително чрез електрификация на производствените процеси. В насоките се предвижда допълнителна гъвкавост за различни инструменти за помощ, дава се възможност помощ да бъде предоставяна до пълния размер на допълнителните разходи за дейности, които са по-благоприятни за околната среда, и в тях е включен по-широк набор от технологии за постигане на целите на Зеления пакт. Когато се подпомага електрификацията обаче, е важно да се гарантира, че емисиите от електроенергията, използвана за задоволяване на допълнителното търсене на електроенергия, се вземат предвид по подходящ начин.

В този контекст с новите правила за намаляване на таксите за електроенергия се търси баланс между подпомагането на усилията на енергоемките потребители да електрифицират своите промишлени процеси, като същевременно се гарантира, че са налице и правилните стимули за повишаване на енергийната ефективност.

Ще бъдат ли утвърдените технологии привилегировани от технологично неутралната конкурентна тръжна процедура в сравнение с иновативните?

Конкурентните тръжни процедури спомогнаха да се намали цената на енергията от възобновяеми източници, благоприятствайки навлизането на по-ефективни технологии като вятърната и слънчевата енергия. Освен това конкурентните тръжни процедури могат да намалят риска от свръхсубсидиране, като по този начин се гарантира най-доброто съотношение между качество и цена за данъкоплатците. Поради тези причини в повечето раздели на насоките конкурентните тръжни процедури ще бъдат механизмът по подразбиране за предоставяне на помощ. Когато е възможно, се насърчават открити тръжни процедури в различните сравними области и технологии. 

Независимо от това в насоките е предвиден и отворен списък със ситуациите, в които специфични за дадена технология търгове са обосновани. Сред тях са проблеми с електроенергийната мрежа, доказан дългосрочен потенциал на дадена технология, ефективност на разходите и други екологични цели. Освен това в случаите, когато в правото на Съюза са определени конкретни секторни или технологични цели (например за енергийна ефективност съгласно Директивата за енергийната ефективност или за възобновяеми енергийни източници съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници) или когато трябва да бъдат показани нови технологии, насоките предоставят гъвкавост на държавите членки при разработването на по-целенасочени мерки.

Какво представлява „недостигът на финансиране“?

Недостигът на финансиране съответства на разликата между разходите и приходите от дейност, която допринася за постигането на по-високи стандарти в областта на климата, енергетиката или околната среда, в сравнение с разходите и приходите от сходна, по-малко екологосъобразна дейност, която би била извършена без помощ. Поради това недостигът на финансиране определя минималната помощ, необходима за стимулиране на подпомаганата дейност.

Специфични раздели/области от насоките

Възобновяеми енергийни източници

По какъв начин насоките подпомагат въвеждането на енергия от възобновяеми енергийни източници?

Енергията от възобновяеми източници продължава да бъде важна за постигането на амбициозните цели на ЕС в областта на климата. За да се даде възможност на държавите членки да подкрепят всички технологии и подходи, които могат да допринесат за Зеления пакт, и за да се гарантира, че насоките са съобразени във възможно най-голяма степен с бъдещите предизвикателства, новите насоки включват разпоредби, които изрично обхващат подкрепата за енергията от възобновяеми източници. Държавите членки могат да прилагат специфични схеми за енергия от възобновяеми източници, за да допринесат за постигането на целите на ЕС в областта на енергията от възобновяеми източници и да подкрепят конкретни технологии за енергия от възобновяеми източници, когато това води до по-ниски разходи или други ползи по отношение на ефективността или околната среда.

Енергийни и екологични характеристики на сградите

По какъв начин насоките улесняват подкрепата за енергийната ефективност на сградите? 

В насоките е включен специален раздел относно енергийните и екологичните характеристики на сградите, с който се въвежда опростена оценка, по-специално по отношение на определянето на допустимите разходи. Освен това насоките дават възможност на държавите членки да комбинират помощта за подобряване на енергийната ефективност на сградите с помощ за всякакви други инвестиции, които подобряват техните енергийни или екологични характеристики, при условие че помощта води до минимално равнище на енергоспестяване. Освен това мерките за помощ, които водят до амбициозни икономии на енергия, отговарят на условията да получат т.нар. „зелен бонус“. И накрая, в раздела са включени специфични правила относно помощта за осигуряване на ликвидност на дружествата за предоставяне на енергийни услуги, за да се улесни сключването на договори за енергоспестяване с гарантиран резултат.

Чиста мобилност

Какво е включено в насоките по отношение на чистата мобилност?

Държавната помощ за придобиване на нови транспортни средства и за преоборудване на превозни средства можеше да бъде одобрена и съгласно предишните насоки (НПОСЕ от 2014 г.). Със сегашните насоки се въвеждат четири нови елемента:

  • по-строги изисквания за превозните средства, за да се категоризират като „чисти“. Вече няма да се предоставя помощ за незначителни подобрения в нивото на емисиите на CO2 или други замърсители;
  • подробни насоки за държавите членки, които да им помогнат да разработят своите мерки за подкрепа и по този начин да улеснят навлизането на превозни средства с нулеви и ниски емисии и внедряването на необходимата инфраструктура за тяхната експлоатация. В новите правила също така се пояснява, че може да се предоставя помощ за екологизирането на всички видове транспорт, включително въздухоплаването, и се предвиждат специални разпоредби, съобразени със специфичните характеристики на различните видове транспорт;
  • по-голяма гъвкавост за държавите членки при определянето на допустимите разходи и размера на необходимата подкрепа;
  • по-широк обхват с нов раздел относно помощта за изграждането на инфраструктура за зареждане с електроенергия или с гориво за всички видове транспорт. Това ще спомогне да се повиши равнището на правна сигурност за държавите членки и заинтересованите страни и ще улесни мерките на държавите членки за подпомагане в тази важна област.

Ефективност на ресурсите

За какво се отнася главата за ресурсната ефективност? Подкрепя ли екологосъобразните продукти?

Главата относно помощта за ресурсна ефективност беше подробно преразгледана, за да се отговори на предизвикателствата, свързани с осигуряването на прехода към кръгова икономика.

Държавната помощ за управление на отпадъците, т.е. помощ за събиране, сортиране и преработка на отпадъци, остава възможна. Наред с това в насоките са включени и специални разпоредби относно помощта за намаляване, предотвратяване, подготовка за повторна употреба, оползотворяване и рециклиране на отпадъци и други продукти, както и помощ за други инвестиции с цел подобряване на ресурсната ефективност на производствените процеси чрез намаляване на количеството на изразходваните ресурси или чрез замяна на първични суровини с вторични суровини.

Този раздел не обхваща помощта за производство на екологични продукти (вж. по-горе). Вместо това целта на помощта за ресурсна ефективност е да се стимулират икономическите оператори да намалят количеството отпадъци, които произвеждат, да използват по-малко ресурси, да използват повторно и да рециклират по-добре материалите, да увеличат използването на рециклирани материали и материали на биологична основа и като цяло да преминат към по-екологосъобразни производствени процеси с по-ефективно използване на ресурсите.

Сигурност на доставките на електроенергия

Какво се е променило в сравнение с НПОСЕ от 2014 г.?

С новите насоки се въвеждат редица разяснения, за да бъдат уеднаквени правилата за сигурност на доставките с Регламента за електроенергията от 2019 г. и за да се обясни начинът, по който правилата се прилагат за различни възможни мерки за сигурност на доставките, включително мерки, свързани с регионални проблеми със сигурността на доставките, причинени от недостатъчно развита мрежа.

Правилата също така допълнително ограничават потенциала на изкопаемите горива да се възползват от подпомагане съгласно мерките за сигурност на доставките и дават възможност на държавите членки да въведат екологични критерии в своите мерки за сигурност на доставките, за да се гарантира, че подпомагането е насочено към устойчиви дейности.

Енергоемки потребители

Защо Комисията разрешава подкрепа за енергоемките отрасли под формата на намаляване на таксите за електроенергия?

Комисията разрешава намаления на някои такси за електроенергия само за отрасли, за които е установено, че са енергоемки и същевременно отворени за международна търговия. Поради тези два фактора цената на електроенергията може да играе роля при вземането на евентуални решения за преместване на местоположението на предприятията. Ако тези предприятия решат да произвеждат извън ЕС, те обикновено се преместват в държави с по-ниски екологични стандарти. Освен това преминаването към електроенергия в промишлените процеси е обещаваща възможност за декарбонизация на някои от тези сектори. Следователно намаляването на таксите за декарбонизация за секторите, особено изложени на риск, може да стимулира електрификацията на техните промишлени процеси.

И накрая, съгласно новите правила намаленията на таксите следва също така да бъдат обвързани с условие за поемане на ангажимент от страна на бенефициерите да намалят въглеродния си отпечатък чрез мерки за енергийна ефективност, чрез потребление на електроенергия без въглеродни емисии или чрез инвестиции в най-съвременни технологии, които намаляват емисиите на парникови газове.

Новите насоки кодифицират съществуващата практика, съгласно която могат да се предоставят намаления не само за такси за финансиране на политики в областта на възобновяемата енергия, но и за всички такси за финансиране на декарбонизацията и социалните политики. От друга страна, на тази основа не е разрешено да се предоставят намаления на разходите за доставяне на електроенергия, като например такси за мрежата. С тези компоненти се финансират разходите за производство и разпределение на електроенергия по стабилен и сигурен начин. Цените на електроенергията трябва да отразяват тези разходи с цел клиентите да получават ефективни сигнали, които биха били опорочени от избирателни намаления на тези ценови компоненти.

Насоките дават възможност да се разшири допустимостта, за да бъдат обхванати допълнителни сектори и подсектори, които отговарят на праговете за интензивност на търговията и за интензивно потребление на електроенергия, като същевременно се гарантира, че това постоянно се основава на проверени данни, представителни на равнище ЕС. Тази възможност допринася за равнопоставени условия на конкуренция в рамките на секторите и подсекторите със сходни характеристики.

Прекратяване на употребата на въглища, торф и битуминозни шисти

Защо се въвеждат правила за помощ за прекратяване на употребата на въглища, торф и битуминозни шисти?

Преустановяването на употребата на въглища, торф и битуминозни шисти за производство на електроенергия е един от най-важните фактори за декарбонизацията на енергийния сектор в ЕС в съответствие с Европейския зелен пакт. С новите насоки се въвеждат правила за съвместимост на мерките, които държавите членки могат да предприемат, за да подпомогнат преждевременното закриване на рентабилни дейности по добиването на въглища, торф и битуминозни шисти.

Съгласно насоките също така е разрешена помощта за покриване на извънредни разходи, възникнали поради закриването на неконкурентоспособни дейности по добиването на въглища, торф и битуминозни шисти. Такава помощ може например да се използва за финансиране на обезщетителни пенсии или на повторно адаптиране и обучение на работници или за разходи, свързани с рекултивацията на закрити електроцентрали и мини.

Целта на тези правила е да се осигури рамка за начина, по който Комисията ще оценява тези мерки, и да се стимулират държавите членки да ускорят или улеснят процеса на затваряне, за да се гарантира както правна сигурност, така и безопасен, справедлив и честен преход. В Насоките относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика (НПОСЕ) от 2014 г. няма правила за съвместимост за подобни мерки.

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар