неделя, 30 януари 2022 г.

Антитръст: ЕК публикува секторно проучване на бързо разрастващия се пазар на Интернет на нещата

 Европейската комисия публикува констатациите от своето секторно проучване в областта на конкуренцията във връзка с потребителския Интернет на нещата (Internet of Things IoT). В окончателния доклад и придружаващия го работен документ на службите на Комисията се посочват потенциални опасения за конкуренцията на бързо разрастващите се пазари на свързани с IoT продукти и услуги в Европейския съюз.

Публикуваните документи представят констатациите на Комисията, като се вземат предвид коментарите, получени по време на обществената консултация относно предварителния доклад от юни 2021 г., и потвърждават заключенията на предварителния доклад, публикуван през юни 2021 г. Коментарите включват принос от заинтересованите страни, като например водещи участници в потребителския интернет на нещата, производители на интелигентни устройства, доставчици на услуги за творческо съдържание, асоциации или телекомуникационни оператори.

Основни констатации от секторното проучване

Основните констатации от секторното проучване относно потребителския интернет на нещата обхващат следните аспекти, които бяха включени и в предварителния доклад: i) характеристиките на потребителските IoT продукти и услуги, ii) характеристиките на конкуренцията на тези пазари, iii) основните проблемни области, посочени от заинтересованите страни по отношение на настоящото функциониране на потребителските IoT пазари и перспективите пред тях.

Характеристики на потребителските IoT продукти и услуги

Констатациите от секторното проучване показват, че потребителският интернет на нещата се разраства бързо и все повече се превръща в част от нашето ежедневие. Освен това се наблюдава тенденция към увеличаване на наличността на гласови асистенти, които служат като потребителски интерфейси и които дават възможност за взаимодействие с други интелигентни устройства и потребителски услуги, свързани с интернет на предметите.

Характеристики на конкуренцията на пазарите на потребителски IoT продукти и услуги

Повечето от заинтересованите страни, участвали в секторното проучване, посочват, че една от основните пречки пред навлизането или разрастването в сектора са разходите за инвестиции в технологии, които са особено високи на пазара на гласови асистенти. Друга основна пречка пред навлизането са условията на конкуренция, като голям брой заинтересовани страни съобщават, че срещат трудности да се конкурират с вертикално интегрирани предприятия, които са изградили свои собствени екосистеми в сектора на потребителския интернет на нещата и извън него (например Google, Amazon и Apple). Тъй като това са доставчиците на най-често използваните операционни системи за интелигентни и мобилни устройства, както и на водещите гласови асистенти, те определят процесите на интегриране на интелигентните устройства и услуги в потребителската IoT система.

Основни проблемни области

Заинтересованите страни изразяват опасения относно следните области:

1.Определени практики за изключителност и обвързаност по отношение на гласовите асистенти, както и практики, ограничаващи възможността за използване на различни гласови асистенти на едно и също интелигентно устройство.

2.Позицията на гласовите асистенти и операционните системи за интелигентни устройства като посредници между ползвателите, от една страна, и интелигентните устройства или потребителските IoT услуги, от друга страна. Тази позиция, съчетана с ключовата им роля в генерирането и събирането на данни, дава възможност за контрол на отношенията с ползвателите. В този контекст заинтересованите страни също така изразяват притеснения във връзка с откриваемостта и видимостта на своите потребителски IoT услуги.

3.Широкият достъп до данни, включително информация за взаимодействията на потребителите с интелигентни устройства на трети страни и потребителски IoT услуги от доставчици на гласови асистенти. Заинтересованите страни смятат, че достъпът и натрупването на големи количества данни позволяват на доставчиците на гласови асистенти да подобрят пазарната си позиция и също така да улеснят дейността си на съседни пазари.

4.Липсата на оперативна съвместимост в сектора на потребителския интернет на нещата поради широкото разпространение на патентовани технологии, което понякога води до създаването на „де факто стандарти“. По-конкретно се твърди, че няколко доставчици на гласови асистенти и операционни системи контролират едностранно процесите на интеграция и изграждане на оперативна съвместимост и са в състояние да ограничават функциите на интелигентните устройства и потребителските IoT услуги на трети страни в сравнение с тези на своите устройства и услуги.

Последващи действия във връзка със секторното проучване

Комисията ще вземе предвид информацията, събрана в контекста на секторното проучване на потребителския IoT, в своите бъдещи дейности по правоприлагане и регулиране. Мерките по прилагане във връзка с конкуренцията вследствие на секторното проучване ще трябва да се основават на оценка на всеки отделен случай. Освен това заключенията, произтичащи от секторното проучване, ще бъдат в основата на по-нататъшната работа на Комисията по изпълнението на нейната стратегия в областта на цифровите технологии. По-специално, констатациите от това секторно проучване също така ще допринесат за текущия законодателен дебат относно предложения от Комисията Законодателен акт за цифровите пазари.

Освен това подобни секторни проучвания могат да подтикнат дружествата да преразгледат своите търговски практики. В този контекст Комисията отбелязва неотдавнашното преразглеждане от Amazon на някои от условията по модела „дружество-дружество“ (В2В), приложими за неговите услуги за автоматично и интелигентно повторно поръчване на продукти.

История на секторното проучване за IoT

Секторното проучване на потребителския интернет на нещата започна на 16 юли 2020 г. като част от стратегията на Комисията в областта на цифровите технологии. То бе обявено в съобщението на Комисията „Изграждане на цифровото бъдеще на Европа“. През юни 2021 г. Комисията публикува предварителния доклад, в който бяха изложени първоначалните констатации. В рамките на проучването Комисията е събрала информация от над 200 предприятия с различна големина, които са установени в Европа, Азия и САЩ и извършват дейност на пазарите на потребителски IoT продукти и услуги. Освен това тези предприятия споделят с Комисията над 1 000 споразумения. Комисията е получила също така 26 становища от заинтересовани страни по време на обществената консултация относно предварителния доклад.

Окончателният доклад може да бъде намерен тук заедно с придружаващия го работен документ на службите на Комисията.

За повече информация вж. въпросите и отговорите относно окончателния доклад и уебсайта за секторното проучване.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар