четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Безопасен интернет за нашите деца

Европейската комисия призовава предприятията от сферата на мрежите за социални контакти да подобрят защитата на децата, ползващи мрежите им

Според проучване на ЕС половината от европейските тийнейджъри разкриват лична информация в интернет, която може да остане завинаги там — достъпна за всеки. Днес(09.02.2010 г.), в „Деня за по-безопасе нинтернет“, Европейската комисия отправя следното послание към тийнейджърите — „Помисли преди да публикуваш онлайн!“ Тя приветства предприетите от 20-те дружества, подписали миналата година Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти, мерки в защита на децата, използващи сайтове за социални контакти. Улеснявайки промяната на настройките за поверителност, блокирането на потребители или изтриването на нежелани коментари или съдържание, повечето от тези дружества предоставиха възможност на непълнолетните лица да се справят сами с онлайн рисковете. При все това Комисията е на мнение, че са необходими повече усилия за защита на децата в онлайн среда. По-малко от половината от дружествата в сферата на мрежите за социални контакти (40 %) ограничават по подразбиране достъпа до профилите на лица под 18 години само до техните приятели, а само една трета реагират на потребителски молби за помощ.

По време на миналогодишния Ден за по-безопасен интернет дружествата в сферата на мрежите за социални контакти признаха необходимостта младите потребители — и техните родители, да се чувстват безопасно при осъществяването на социални контакти в интернет и подписаха Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти. Тези принципи са продукт на проведените от Европейската комисия обсъждания със сайтове за социални контакти, неправителствени организации и учени през април 2008 г. През февруари 2009 г. 18 дружества подписаха Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти, а през юни 2009 г. това сториха още две дружества. Една година по-късно Комисията публикува доклад относно прилагането на принципите в рамките на 25-те сайта, управлявани от подписалите дружества

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr и Zap.lu.
Заключенията показват, че 19 от 23-те сайта осигуряват съвети за безопасност и информация, специално насочени към деца и/или тийнейджъри (за две от предоставяните услуги тази мярка е неприложима). Тази информация е едновременно лесно откриваема и лесно разбираема на 14 от сайтовете:
YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa,Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr и Zap.

Няма коментари:

Публикуване на коментар