петък, 28 юни 2013 г.

ЕК приветства избирането на тръбопровода ТАР



Днес ЕК чрез съобщение изрази задоволство от факта, че Консорциумът Шах Дениз ІІ е избрал тръбопровода, който да доставя директно газ от Каспийско море за Европа. В конкуренция с тръбопровода "Набуко", преминаващ през България, бе избран Trans-Adriatic Pipeline (TAP), който тръгва от границата на Гърция с Турция минава през Албания и достига до Италия. За съжаление при този избор България остава извън пътя на газа от Каспийско море до Европа, защото другият конкурентен път трябваше да доставя каспийския газ през България до Баумгартен – Австрия.
В съобщението на Комисията се споменава, че трябва да се засили работата по изграждането на липсващите интерконекторни връзки (например Гърция – България), за да може чрез  ТАР да се гарантират доставки от Каспийско море  и за другите части на Европа, най-вече за държавите от Югоизточна Европа.
ЕК обявява, че ще търси нови проекти за изграждане на нови тръбопроводи извън Европа, тъй като вноса на газ за Европа през годините ще се увеличава. Прогнозата е до 2030  обемът на вноса на газ в Европа да достигне 622 милиарда куб. метра при сегашни 526 милиарда куб. м.
Освен това ЕК твърди, че продължават и преговорите с потенциални доставчици на газ от целия регион, все с оглед да се гарантират нови обеми газ,  за да се диверсифицират доставките на синьо гориво за Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар