понеделник, 3 юни 2013 г.

Среща на високо равнище ЕС – Русия



Днес и утре в Екатеринбург  в Русия се провежда среща на високо равнище ЕС-Русия. На срещата ЕС ще бъде представен от Херман Ван Ромпой, председател на Европейския съвет, както и от Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия,  Катрин Аштън, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Русия ще бъде представена от президента на Руската федерация, Владимир Путин, придружен от министъра на външните работи Сергей Лавров, министъра на правосъдието Александър Коновалов, министъра на енергетиката Александър Новак и министъра на икономиката и развитие Андрей Белоусов.

Очакванията са основните дебати да се проведат относно икономическата ситуация в Русия и в ЕС. Лидерите ще обсъдят цялостната глобална икономическа ситуация със специално внимание към предстоящата среща на Г-20 и Руската председателство на Г-20.  Ще се обсъжда също напредъка в задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и Русия и преговорите за ново споразумение между ЕС и Русия, което да замести настоящето споразумение за  партньорство и сътрудничество от юли 2008 година. Ново споразумение има за цел да осигури стабилна правна основа на отношенията ЕС-Русия и обхваща всички сфери на сътрудничество, най-важното от които е търговията, инвестициите и енергетиката

В тази връзка ще се разгледа и предложението за подписване на  „Енергийна пътна карта 2050 ЕС - Русия“, разработена през март от 2013 г. от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руския министър на енергетиката Александър Новак. Пътната карта  очертава основните приоритети за дългосрочно сътрудничество между ЕС и Русия в енергийния сектор, поставящи акцент върху функциониращи  и интегрирани  мрежови инфраструктури и открити, прозрачни и конкурентни пазари.
Статистически данни за търговията между ЕС и Русия и с отделните държави членки през 2012 г.. 
Реч на  Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия и ВИДЕО
ВИДЕО - изказване на президента на Руската федерация, Владимир Путин
ВИДЕО от пресконференцията - въпроси и отговори
Екатеринбург 

Няма коментари:

Публикуване на коментар