четвъртък, 17 юни 2021 г.

Държавна помощ: Гърция получи одобрение за 167, 7 милиона евро публична подкрепа за изграждане на терминала за втечнен газ в Александропулис

 

Европейската комисия одобри 166,7 милиона евро на Гърция, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. Държавната помощ е за подкрепа за изграждането на нов терминал за втечнен природен газ („LNG“) в Александруполис, Гърция. Проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Гърция и по-общо в региона на Югоизточна Европа, без да нарушава ненужно конкуренцията.

Гърция е уведомила Комисията за плановете си да подпомогне изграждането на нов терминал за втечнен природен газ в Александруполис, състоящ се от плаващ блок  за приемане, съхранение и регазификация на LNG („FSRU”), (допълнен от постоянни офшорни инсталации, като например система за акостиране и щрангове), както и подводна система под  море и наземен газопровод, който ще свързва FSRU с Националната система за природен газ на Гърция („NNGS“).

Предвид стратегическото си значение за диверсификация на доставките на природен газ в региона на Югоизточна Европа, терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е включен в списъците на европейски проект от общ интерес в енергийния сектор, базиран на TEN-E на ЕС („ Трансевропейска енергийна мрежа “) от 2013 г.

Очаква се терминалът да подобри сигурността на доставките не само за Гърция, но и за България и за по-широкия регион на Югоизточна Европа, тъй като ще представлява нов потенциален енергиен източник, който ще се захранва чрез интерконектора между Гърция и България („IGB”) . През ноември 2018 г. Комисията одобри публична подкрепа за проекта IGB, който в момента се изгражда, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Гръцките власти са потвърдили, че терминалът за втечнен природен газ може да бъде използван за водород и че проектът ще допринесе за по-чист енергиен микс чрез увеличено използване на газ вместо въглища.

Проектът ще бъде финансиран от гръцката държава с помощта на европейски структурни и инвестиционни фондове („ESIF“), по-специално средства, пряко контролирани и управлявани от Гърция съгласно Споразумението за партньорство за развитие 2014-2020. Подкрепата ще бъде под формата на пряка безвъзмездна помощ в размер на 166,7 милиона евро. Бенефициент на помощта е компанията Gastrade SA, в която участват гръцкият оператор на газ (DEPA) и българският оператор на газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД). Gastrade ще бъде организатор и оператор на новия терминал.

Комисията е оценила мярката съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, по-специално съгласно Насоките от 2014 г. относно държавната помощ за опазване на околната среда и енергетиката.

Комисията е установила, че помощта е подходяща и необходима, тъй като проектът няма да бъде осъществен без публична подкрепа. В този контекст Комисията е взела предвид включването на проекта в списъка с проекти от общ интерес в енергийния сектор.

Освен това, за да се гарантира, че няма свръхкомпенсация, организаторът на проекта ще бъде задължен да върне на държавата част от приходите, генерирани от терминала, ако те надхвърлят определено  ниво през целия живот на проекта. В допълнение, Националният енергиен регулатор е въвел определени предпазни мерки, за да предотврати увеличаване на пазарната позиция на най-големите газови оператори, участващи в проекта, като например ограничаване на дела на LNG, който може да бъде резервиран в терминала от такива играчи.

Това ще гарантира, че помощта е пропорционална и ограничена до минимума, необходим за осъществяване на инвестицията, и че потенциалните нарушения на конкуренцията и търговията са сведени до минимум.

Въз основа на това Комисията стига до заключението, че мярката е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ, тъй като ще допринесе за по-голяма сигурност и диверсификация на енергийните доставки, особено в региона на Югоизточна Европа, без да нарушава неоправдано конкуренцията.

Кратка характеристика

Плуващият блок за регазификация и съхранение („FSRU“) на новия терминал ще бъде разположено на около 17,6 км от град Александруполис в Северна Гърция, на разстояние от морето от около 10 км от най-близкия бряг. FSRU ще има общ капацитет за доставка 5,5 милиарда кубически метра / bcm годишно. Подводните и наземните участъци на газопреносния тръбопровод, съответно на 24 км и 4 км, ще предават газа от плаващия блок към гръцката мрежа за природен газ. Точката за свързване на тръбопровода ще бъде клонът Kipi ‐ Komotini на Националната система за природен газ в Гърция („NNGS“), чрез нова входна точка, от която природният газ от плаващата единица ще бъде предаван на NNGS.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията за конкуренцията, в Регистъра за държавна помощ под номер на дело SA.55526.

Няма коментари:

Публикуване на коментар