понеделник, 7 юни 2021 г.

Държавна помощ:Комисията обяви обществено обсъждане на предложения проект на Насоките относно държавната помощ в областта на климата, енергетиката и околната среда


Европейската комисия съобщи, че започва целева обществена консултация, с която приканва всички заинтересовани страни да представят своите мнения по предложението за преразглеждане на Насоките на ЕС относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика за периода 2014—2020 г. („Насоки относно държавната помощ за околната среда и енергетиката“ или „НПОСЕ“). За да се вземе предвид все по-голямото значение на опазването на климата, преразгледаните Насоки ще бъдат озаглавени „Насоки относно държавната помощ в областта на климата, енергетиката и околната среда“. В предложените Насоки също така са включени правила за съвместимост за водещи области като инфраструктурата за чиста мобилност и биологичното разнообразие, както и ефективното използване на ресурсите в подкрепа на прехода към кръгова икономика. Заинтересованите страни могат да участват в консултацията в продължение на осем седмици — до 2 август 2021 г.

Насоките относно държавната помощ за околната среда и енергетиката дават възможност на държавите членки при определени условия да подкрепят проекти за опазване на околната среда (включително за опазване на климата и за производство на зелена енергия), както и мерки за осигуряване на адекватно производство на енергия. Целта на Насоките е да помогнат на държавите членки да постигнат амбициозните цели на ЕС в областта на енергетиката и климата на възможно най-ниска цена за данъкоплатците и без неоправдано нарушаване на конкуренцията на единния пазар.

Комисията извърши оценка на действащите Насоки като част от проверката за пригодност на държавната помощ. Оценката показа, че настоящите разпоредби на Насоките функционират добре и като цяло са целесъобразен и ефективен инструмент в подкрепа на постигането на целите на ЕС в областта на околната среда и климата, като същевременно спомагат за ограничаването на ненужните нарушения на единния пазар.

В същото време оценката показа, че може да са необходими някои целенасочени корекции, включително опростяване и актуализиране на някои разпоредби и разширяване на приложното поле на Насоките до нови области като чистата мобилност и декарбонизацията. Освен това оценката показа, че може да се наложи настоящите правила да бъдат приведени в съответствие със стратегическите приоритети на Комисията, по-специално с тези на Европейския зелен пакт, както и с други неотдавнашни регулаторни промени в областта на енергетиката и околната среда.

В този контекст Комисията предлага редица промени в действащите правила, а именно:

  •    Разширяване на приложното поле на Насоките, за да се даде възможност за подпомагане в нови области (например чиста мобилност, енергийна ефективност на сградите, преминаване към кръгова икономика и биологично разнообразие) и във всички технологии, които могат да допринесат за осъществяването на Зеления пакт, включително подкрепа за енергията от възобновяеми източници; Преразгледаните правила като цяло ще позволят размери на помощта, които покриват до 100 % от недостига на финансиране, както и въвеждането на нови инструменти за помощ, като например договори за разлика във въглеродните емисии.
  •  Увеличаване на гъвкавостта и рационализиране на действащите правила чрез въвеждане на опростена оценка на междусекторните мерки, осъществена съгласно един единствен раздел от Насоките, както и премахване на изискването за индивидуално уведомяване за големи екологосъобразни проекти в рамките на предварително одобрените от Комисията схеми за помощ.
  •  Въвеждане на предпазни мерки, за да се гарантира, че помощта се използва ефективно за подобряване на опазването на климата и околната среда, че е ограничена до необходимото за постигане на екологичните цели и че не нарушава конкуренцията или целостта на единния пазар. Например при определени обстоятелства държавите членки, които създават схема за подпомагане, ще трябва да се консултират със заинтересованите страни относно основните характеристики на схемата.
  •  Привеждане в съответствие и осигуряване на съгласуваност със съответните законодателни актове и политики на ЕС в областта на околната среда и енергетиката, чрез, наред с другото, поетапното премахване на субсидиите за изкопаеми горива, по-специално за горивата, които са най-замърсяващи, и които с оглед на техните значителни отрицателни последици за околната среда е малко вероятно да получат положителна оценка от страна на Комисията съгласно правилата за държавна помощ. Мерките, включващи нови инвестиции в природен газ, ще бъдат обхванати от Насоките само ако може да се докаже, че инвестициите са съвместими с постигането на целите на Съюза в областта на климата до 2030 г. и до 2050 г.

Проектът на Насоките и всички подробности относно обществената консултация, включително подробна информация за предложените промени, можете да се намерят тук.

Следващи стъпки

В допълнение към започналата днес целева консултация със заинтересованите страни предложеният текст на Насоките относно държавната помощ в областта на климата, енергетиката и околната среда ще бъде обсъден и на среща между Комисията и държавите членки, която ще се проведе в края на периода на консултация. Благодарение на този процес както държавите членки, така и други заинтересованите страни ще разполагат с достатъчно възможности да коментират проекта на предложение на Комисията.

Предвижда се новите Насоки да бъдат приети в края на 2021 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар