събота, 2 април 2011 г.

Антитръст: Комисията започва производство срещу Deutsche Bahn AG

Европейската комисия потвърди направените съобщения в германската преса, че тази седмица, 29 март, служители на Комисията са извършили внезапни проверки в помещенията на Deutsche Bahn AG и някои от неговите дъщерни дружества. Комисията има причини да смята, че Deutsche Bahn AG може би е нарушила антитръстовите правила на ЕС, които забраняват злоупотребата с господстващо положение на пазара (член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз).
Внезапните проверки са предварителна стъпка при разследвания, при които има подозрения за антиконкурентни практики. Deutsche Bahn група, и по-специално Deutsche Bahn Енергия, де факто е единствен доставчик на електрическа енергия за тягови влакове в Германия, и преференциално третира предприятията за товарни превози от собствената си група.
При проверките, служителите на Комисията са били придружени от колеги от германския орган по конкуренция.
Фактът, че Комисията извършва такава инспекция не означава все още, че компаниите са виновни за анти-конкурентно поведение, нито засяга резултата от самото разследване. Комисията ще спази правото на защита, по-специално правото на фирмите да бъдат изслушани в антитръстови производства.
Няма законово определен краен срок за завършване на проучванията за установяване на антиконкурентно поведение. Тяхната продължителност зависи от редица фактори, включително и сложността на всеки отделен случай, степента, в която съответните предприятия сътрудничат с Комисията и упражняването на правото на защита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар