сряда, 4 август 2010 г.

Енергетика: Анти-"Набуко" кампанията на Русия срещна отпора на Германия

Интересен ефект се получи вследствие предложението на "Газпром" към немската компания RWE да се присъедини към проекта "Южен поток".

В статия на Владимир Сокор се прави анализ на предложението на Русия към RWE да се включи в „Южен поток” и последвалия категоричен отказ, както на политическо, така и на корпоративно равнище в Германия.

Според автора, предложението очевидно има ясната цел да разруши сътрудничеството между държавите членки на Европейския съюз при реализирането на проекта "Набуко", където RWE е основния участник, разработвайки офшорен газ в Туркменистан и транспортни решения за Каспийския регион. Немско говорящата бизнес преса е определила хода на „Газпром” като безпрецедентна ескалация на усилията му и „нов етап във информационната война”, насочени към отслабване на „Набуко."

И тук следва явно неочакваната за „Газпром” реакция на RWE , ясно заявявайки , че:

“ще разгледа постъпилата оферта, както всяка оферта. Но, в същото време, RWE би искал абсолютно ясно да заяви, че участието му в „Набуко” има абсолютно предимство, тъй като проекта най-добре отговаря на инвестиционните критерии на RWE и най-добре се вписва в текущите му инвестиционни намерения. „Набуко” е рентабилна пилотна инициатива за диверсификация на източниците на газ и транспортните коридори и за по- конкурентноспособността Европа."(RWE съобщение за пресата, 12-ти юли).
В паралелно изявление на компанията за изграждане на газопровода "Набуко" се посочват сравнителните предимства на този проект над "Южен поток":
"С междуправителствено споразумение, ратифицирано от всички страни на транзит," „Набуко " е единственият проект, който има  правно основание. Всички национални компании, част от проекта "Набуко" [в страните по маршрута], са създадени и вече функционират. "Набуко" в момента е в преговори с големите банки като ЕИБ, ЕБВР и МФК. Всичките шест акционери в Набуко са поели ангажимент за завършване и популяризиране на проекта"(съобщение за пресата, 12 юли). EU Central Asia Strategy
Реакцията не закъснява и на политическо равнище. Немското правителство бързо се обединява зад "Набуко" в отговор на хода на "Газпром". Коалиционните партньори в правителството, излизат с единно становише: канцлерът християндемократ Ангела Меркел декларира ясна политическа подкрепа на „Набуко”, на срещата на върха между Русия и Гермянеия на 14 – 15 юли в Екатеринбург. Министърът на икономиката Райнер Брудерле- свободен демократ, който обикновено се въздържа от намеса на държавата в икономиката, също изразява подкрепата на правителството за „Набуко”.

Определено може да се приеме, че бизнесът и правителството в Германия характеризират „Набуко” като стратегически проект, който ще диверсифицира доставките на газ за Европа.

Ходът на „Газпром” предизвика обратен ефект. Вместо да разруши консорциумът „Набуко” в Германия, той предизвика най-ясно изразяване на подкрепа от страна на немското правителство в историята на проекта "Набуко".
Авторът подчертава, че тази позиция по никакъв начин не засяга подкрепата на правителството за „Северен поток”, минаващ през дъното на Балтийско море, който се подкрепя и от мощни икономически групи, независимо че се увеличава зависимостта от руски газ.

Немското правителство ще се изправи пред друг тест в рамките на няколко месеца, когато позицията му за проекта ще бъде в основата на решенията на ЕС за финансиране на проекта.

В статията се отбелязва, че с желанието си да присъедини RWE към „Южен поток”, „Газпром” се е надявал да получи политическа подкрепа от ЕС за европейско финансиране на проекта. В тази връзка се разглежда поведението на Москва и спрямо други държави от ЕС. Посочва се , че Москва действа чрез Италия и други приятелски западноевропейски правителства, за да получи статут ТЕN (трансевропейски мрежи) за проекта "Южен поток".

"Набуко" ползва такъв статут, който отговаря на изискванията за проекти с приоритетен достъп до инвестиции за финансиране и гаранции за кредит. Ако "Южен поток" получи статут TEN, "Газпром" ще може да се конкурира с "Набуко" на европейските финансови пазари и за ресурсите на публични агенции за кредитиране. По този начин "Газпром" ще може да спре проекта "Набуко" още в зародиш.

Освен предложението към RWE, чрез слухове и предположения, че и други членове на консорциума „Набуко” ще се присъединят към „Южен поток”, се цели да се подкопае увереността в жизнеността на „Набуко” по отношение на доставките, транзита, страните потребитeли, както и сред потенциалните инвеститори. Докато усилието за това се проваля в Германия, то по настоящем Москва се стреми да постигне подобен ефект в България и Румъния, участници в „Набуко”

Посочва се срещата на 6 юли в София между руския министър Виктор Зубков и министър председателя на България Бойко Борисов. Изводът в статията е, че очевидно, Зубков е убедил правителството на Борисов да активира участието на България в „Южен поток”, което е било преустановено преди една година. Предвижда се подписването на актуализирано споразумение, което да свърже България към „Южен поток”

Посочва се също, че Румъния, която е участник в „Набуко” и изобщо не е имала намерение да участва в „Южен поток”, изненадващо се е присъединила към проекта.

Карти на проектите
Тръбопроводът „Набуко” е част от по мащабния проект „Южен коридор”, наричан още „Новият път на коприната”, който цели да свърже страните от Средния Изток и Каспийския регион с Европейския съюз.

Southern Corridor - New Silk Road Map
"Южен коридор" - Карта на "Нов път на коприната"

Карта на "Набуко"


Няма коментари:

Публикуване на коментар