петък, 13 август 2010 г.

Научни изследвания в областта на ИКТ:ЕС финансира проект WoundMonitor за идентифициране на бактерии и ускорено лекуване на жертви на изгаряния

Всяка година в ЕС умират повече от 4000 души в следствие на  пожари, и хиляди се хоспитализират за лечение на изгаряния.
ЕС инвестира 1,67 милиона EUR за финансиране на научни изследвания в областта на информационно комуникационните технологии (ИКТ) по линия на проекта WoundMonitor. Благодарение на финансирани от ЕС научни изследвания процесът на диагностика и лечение на изгаряния ще се ускори с дни, тъй като лекарите специалисти ще бъдат в състояние по-бързо да идентифицират вредните бактерии или гъбички, които е възможно да се таят в раните на жертвите на изгаряния и да причиняват инфекция. Изследователи от Германия, Италия, Литва и Обединеното кралство са разработили прототип на уред, който само за няколко минути може да установи вида на бактериите, чрез анализ на отделяното от тях нищожно количество газ.

Уредът е изпитван в болница в Манчестър (Обединеното кралство) и в болница към Медицинския университет в Каунас (Литва) и е дал задоволителни резултати. Към момента няколко търговски дружества са проявили интерес към уреда WoundMonitor и се очаква пускането му на пазара.

Финансирането на проекта с 1,67 милиона EUR е по по линия на Шеста рамкова програма (6РП) за научни изследвания на ЕС.

Допълнителна информация относно проекта WoundMonitor може да бъде намерена на адрес:

 На „ICT 2010“, най-голямата европейска проява за научни изследвания в областта на ИКТ, която ще се състои в Брюксел от 27 до 29 септември 2010 г. ще бъдат представени още  успешни научно изследователски проекти, финансирани от ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар