понеделник, 16 февруари 2015 г.

Енергетика: Съвместно изявление за целите на новосъздадения Консултативен съвет за Южния газов коридор



На 12 февруари в Баку, Азербайджан се проведе първото учредително събрание на Консултативния съюз за изграждане на Южния газов коридор.
Създаването на Консултативния съвет е съвместна инициатива на Европейската комисия и Азербайджан, одобрена в Баку от заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за Енергийния съюз  и президента на Азербайджан Алиев, през ноември 2014 г.
Целта на Съвета е да управлява на политическо равнище изпълнението на проекта Южен газов коридор, за да може той да влезе в експлоатация до 2019-2020. Инициативата е в съответствие с Европейската стратегия за енергийна сигурност, тъй като Южния газов коридор остава ключов проект, който следва да допринесе за постигането на общата цел за разнообразяване на източниците и доставчиците на газ. Първоначално по този маршрут ще текат, около 10 милиарда кубически метра газ (около 2019-2020 г.). Предвид развитието обаче на потенциалните възможности за доставки на газ от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие, ЕС има за цел да увеличи този обем в дългосрочен план.
Документът е подписан от представители на Азербайджан, България, Албания, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Обединеното кралство, САЩ и от заместник председателя на ЕК – Марош Шефчович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар