сряда, 4 февруари 2015 г.

Енергетика: Стартира работата по създаване на Европейския енергиен съюз



Днес Комисията обяви, че стартира работата по създаването на Енергийния съюз. Основната цел на съюза ще бъде изграждането на единен енергиен пазар. Аи прилагане на реформирана европейска енергийната политика относно производството, транспортирането и потреблението на енергията. Създаването на Енергийния съюз е един от основните приоритети на Комисията Юнкер. Амбицията на комисията е да да прилага ориентирана към бъдещето енергийна политика, отчитаща и изменението на климата. Рамковата стратегия за създаването на енергийния съюз се предвижда да бъде прието на 25 февруари.

Преди тази дата, Латвийски председателство в сътрудничество с Европейската комисия (ЕК) организира на 6 февруари в Рига конференция, на която министрите на енергетиката на държавите членки, представители на институциите на ЕС и международни организации, представители на академичната общност и др. ще дискусират ключови елементи на концепцията за  създаване на Европейски енергиен съюз.

На конференцията ще участват още заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Енергийни съюз, Марош Шефчович и комисаря по въпросите за действия по климата и енергетиката, Мигел Ариас Канете.

Конференцията ще се проведе на в две части: първата част ще бъде затворена за публично обсъждане – дискусията ще се проведе само между министрите на енергетиката и втора част, която ще бъде публична и всички заинтересовани страни могат да участват в пет панелни дискусии по ключови елементи на Енергийния съюз (енергийна сигурност, солидарност и доверие, напълно интегриран вътрешен енергиен пазар, контрол на потреблението на енергийни ресурси чрез насърчаване на енергийната ефективност, декарбонизирана икономика и технологично развитие - инвестиции в научни изследвания и иновации).
Въз основа на резултатите от дискусиите, Комисията възнамерява да представи на 25 февруари своя план за създаване на Европейски енергиен съюз, които след това ще бъде обсъден по време на срещата на енергийните министри на държавите членки на ЕС  на 5 март в Брюксел.
Публичната част от конференцията ще може да сепроследи на живо: 
В понеделник на 9 февруари зам-председалят на ЕК - Марош Шефчови ще посети София за среща на създадената Група на високо равнище, която ще разисква последиците и решенията след спирането на "Южен поток", изграждането на интерконекторите диверсификацията на газовите доставки и тяхната сигурност.
Видео от пресконференцията на Марош Шефчович при представяне на плана за Енергиен съюз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар