петък, 31 октомври 2014 г.

Енергетика: Украйна и Русия подписаха сделка за 4.6 милиарда долара за доставка на газ през зимата



След седем кръга на тристранните преговори между Русия и Украйна при  посредничеството на ЕК в лицето на комисаря по енергетика Г.Йотингер се постигна споразумение за доставка на газ за Украйна. Срещу 4.6 милиарда долара Украйна ще получава газ през зимата.

Подписаното споразумение се състои от два документа:

1.Протокол за задълженията, подписан от Европейската комисия (заместник-председател Йотингер), Руската федерация (министър на енергетиката Александър Новак) и Украйна (министър на енергетиката Юрий Продан);
2.Допълнение към съществуващия договор за доставка на газ, подписано от Газпром на Русия (CEO Алексей Милър) и Нафтогаз на Украйна (CEO Андрей Kоболев);

Пакетът документи обхваща периода до края на март 2015 г. и включва следните основни точки:

  • Дълговете: Украйна ще уреди дълговете си въз основа на  предварителна цена на газа от  $ 268,5/1000m3 чрез плащания в два транша: 1,45 милиарда долара, без забавяне, и 1,65 милиарда долара до края на 2014 г. По този начин с общо 3,1 милиарда долара се намалява дълга. Крайната цена и окончателната сума на дълга ще бъдат определени в предстоящото решение на Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара по делото между Газпром и Нафтогаз.
  •  Новата газ: Русия ще доставя природен газ след като Украйна направи предварителни месечни плащания. Договорената цена е под $ 385/1000m3. Тя се изчислява по формула, определена в действащия договор и се намалява чрез намаление на експортните мита от страна на Руската федерация. Украйна е свободна да поръча необходимите й количества газ и няма да плаща по клаузата take or pay, предвидена в действащия договор. Украйна предвижда да закупи 4 милиарда кубически метра до края на 2014 година, чиято стойност е 1,5 милиарда долара.

Във връзка с проведените преговори Европейската комисия също съобщава, че тя е работила усилено с Международния валутен фонд (МВФ) и Украйна, за да помогне на Украйна да предплаща доставките на газ през следващата зима. ЕК още добавя, че ще осигури своевременно безпрецедентни нива на помощ от ЕС за Украйна, а МВФ уверява Украйна, че тя може да използва всички финансови средства, с които разполага, за да плаща доставките на газ. Преговорите с международните финансови институции за финансова помощ на Украйна по отношение на доставките на газ ще продължи, но и трите страни са уверени, че Украйна ще разполага с необходимите финансови средства.

Видео от пресконференцията 
Подписване на пакета документи
Министър на енергетиката на Русия Александър Новак

Министър на енергетиката на Украйна Юрий Продан

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар