петък, 3 юли 2020 г.

Комисията инвестира 1 милиард евро в иновативни проекти за чисти технологии


Днес Комисията отправи първата покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации — една от най-големите програми за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. Фондът за иновации ще инвестира 1 милиард евро в обещаващи проекти, готови за пускане на пазара. Ще се  финансират революционни технологии например във връзка с чистия водород или други нисковъглеродни решения в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид. Фондът  ще насърчава екологосъобразното възстановяване чрез създаване, на местно равнище, на устойчиви с оглед на бъдещето професии, което ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата и ще укрепи водещата роля на Европа в областта на технологиите в световен мащаб.
За периода 2020—2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 милиарда евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии, в допълнение към неизплатените приходи от предшественика на Фонда за иновации — програмата NER300.

Въз основа на първата покана ще бъдат отпуснати безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. евро за широкомащабни проекти за чисти технологии — подкрепа за преодоляване на рисковете, свързани с комерсиализацията и широкомащабните демонстрационни проекти. Тази помощ ще допринесе за навлизането на пазара на нови технологии. За обещаващи проекти, които все още не са готови за пускане на пазара, е заделен бюджет от 8 млн. евро за подпомагане разработването на проекти.

Поканата е отворена за проекти от всички държави — членки на ЕС, Исландия и Норвегия, в сектори, отговарящи на условията за финансиране. Средствата могат да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично финансиране, като например държавна помощ или други програми на ЕС за финансиране. Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за избягване на емисии на парникови газове, потенциал за иновации, финансов и технически матуритет и потенциал за увеличаване на мащаба и ефективността с оглед на разходите. Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 г. Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки, на който са публикувани повече подробности относно процедурата като цяло.

Контекст
Целта на Фонда за иновации е да се създадат подходящи финансови стимули за дружествата и публичните органи да инвестират още сега в следващото поколение технологии с ниски нива на въглеродни емисии и да се даде на дружествата от ЕС стартово предимство, за да станат световни лидери в областта на технологиите.
Фондът за иновации ще се изпълнява от Изпълнителната агенция за мрежи и иновации (INEA), а Европейската инвестиционна банка ще предоставя помощ за разработването на обещаващи проекти, които не са готови за пълно прилагане.

За повече информация: 


Няма коментари:

Публикуване на коментар