сряда, 8 юли 2020 г.

Енергетика: Как ще се осъществява трансграничното участие в механизмите за капацитет


Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСЕР) обяви, че започва процедура за одобряване на предложенията на ЕМОПС на методиките и правилата  за трансгранично участие в механизми за осигуряване на капацитет съгласно член 26, параграф 11 от Регламент (ЕС) 2019/943.  На 3 юли 2020 г. Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) е представил на АСЕР предложенията си  за методики и правила  за трансгранично участие в механизми за капацитет съгласно член 26, параграф 11 от Регламент (ЕС) 2019/943 на Европейския парламент и на съвета от 5 юни 2019 година относно вътрешния пазар на електроенергия, които включват

а) методика за изчисляване на максималния входен капацитет за трансгранично участие;

б) методика за разпределяне на приходите;

в) общи правила за извършване на проверки за наличие;

г) общи правила за определяне дали се дължи плащане за неналичие;

д) условия за воденето на регистъра;

е) общи правила за установяване на капацитет, допустим за участие в механизъм за осигуряване на капацитет;

Съгласно член 26, параграф 11 предложението подлежи на предварителна консултация и одобрение от страна на АСЕР в съответствие с в член 27 от Регламента (ЕС) 2019/943.

В тази връзка АСЕР обявява обществена консултация и приканва заинтересованите трети страни да представят своите становища  до 5 август 2020 г. 

След тази консултация ACER ще разгледа получената информация от  заинтересованите страни и ще  вземе решение по предложенията в рамките на следващите три месеца, както се изисква в член 27 от Регламент (ЕС) 2019/943, т.е. до 5 октомври 2020 г.

Линк към  консултацията

Няма коментари:

Публикуване на коментар