четвъртък, 4 март 2010 г.

Антитръст: Microsoft предостави на потребителите възможност за избор на уеб браузър

На 16 декември 2009 г. Европейската комисия прие решение, с което правно обвърза Microsoft да изпълнява поети ангажименти за засилване на конкуренцията на пазара на уеб браузъри. Ангажиментите са в отговор на опасенията на Комисията, че Microsoft може да е обвързал своя уеб браузър Internet Explorer с операционната система за персонални компютри Windows в нарушение на правилата на ЕС относно злоупотребата с господстващо положение на пазара (член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

 Според поетите ангажименти Microsoft се ангажира да предложи на европейските потребители на Windows избор между различни уеб браузъри и да позволи на производителите и на потребителите на компютри възможността да деактивират Internet Explorer.
Съгласно ангажиментите, одобрени от Комисията, в продължение на пет години в Европейското икономическо пространство Microsoft ще предостави възможност (чрез механизма Windows Update) на потребителите на Windows XP, Windows Vista и Windows 7 да избират посредством „екран за избор“ кои уеб браузъри да инсталират в допълнение към Microsoft Internet Explorer или вместо него.
Ангажиментите предвиждат също така производителите на компютри да могат да инсталират конкурентни уеб браузъри, да ги активират като основни и да деактивират Internet Explorer.

От месец март 2010 г., в рамките на пет години, започва процесът, позволяващ изборът между различни уеб браузъри, при който европейските потребители вече ще имат възможност свободно да избират кой уеб браузър да използват. Този избор ще послужи, както за подобряване на работата с интернет в момента, така ще подейства и като стимул за това компаниите за уеб браузъри да бъдат иновативни и да предлагат на хората по-усъвършенствани браузъри в бъдеще.

За повече информация тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар