четвъртък, 4 март 2010 г.

Антитръст:ЕК заподозря злоупотреба на телекомуникационния пазар в Полша

На 01.03.2010 г. Европейската комисия(ЕК) изпрати Твърдениe за Нарушения (Statement of Objections) на Telekomunikacja Polska S.A, историческият телекомуникационен оператор на Полша, с което го уведомява, че има предварителни съмнения за злоупотреба с господстващо положение на широколентовия пазар на едро.

Производството по случая ЕК започва на 17 април 2009 г., като първоначалното съмнение е, че Telekomunikacja Polska S.A, (ТР) злоупотребява с господстващото си положение на широколентовия пазар на едро, с което нарушава чл. 102 от ДФЕС.

ЕК счита, че:

TP отказва достъп до инфраструктурата си на алтернативните оператори, като по този начин ги възпрепятства да предоставят услуги на дребно на крайните клиенти в Полша.

• ТР подлага алтернативните оператори на дълга и тежка процедура при осъществяване на достъпа им до инфраструктурата на историческия оператор

• ТР прилага различни тактики спрямо алтернативните оператори с цел да ги забави и да затрудни вземането на сигурни и ефективни бизнес решения от тяхна страна.

• Такъв род поведение е в състояние да забави развитието на широколентовия пазар на дребно в Полша.

В условията на либерализиран пазар и при спазване на правилата за конкуренция, новонавлизащите на пазара оператори (алтернативните оператори), следва да имат достъп срещу заплащане до мрежата и услугите на историческия оператор.

Само отворения за конкуренция пазар може да осигури на потребителите по-голям избор от услуги и то на конкурентни цени, както и създаване на нови предприятия и възможности за нови работни места.

Telekomunikacja Polska S.A има право на защита, като в срок от 8 седмици следва да отговори на твърденията за нарушения, има право на достъп до събраните документи по производството и да бъде изслушан от ЕК.

Ако след тази процедура, твърденията за нарушения на антитръстовите правила от страна на Telekomunikacja Polska S.A се потвърдят, в окончателното си решение ЕК ще изиска прекратяване на нарушенията и може да наложи санкция на предприятието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар