четвъртък, 16 септември 2010 г.

Цифрови технологии:Стартира европейски проект за създаване на мрежа от 200 000 настолни компютри, чиито изчислителен потенциал ще се използва от европейските изследователи

От 14.09.2010 г. стартира   Европейска мрежова инфраструктура (ЕМИ) European Grid Infrastructure (EGI), проект  финансиран от Европейската комисия, чрез който европейските изследователи ще имат устойчив и непрекъснат достъп до окрупнената изчислителна мощност на повече от 200 000 настолни компютри в повечето от 30 европейски страни.
Европейската комисия е инвестирала в проекта  (в  продължение на четири години),  25 милиона евро.  Останалата част до 73 милиона. евро са финансирания от национални източници - национални мрежови инициативи (НГИ).

Проектът има за цел да създаде мрежа за достъп до изчислителния капацитет на настолни компютри в периодите, когато те не се използват активно и по този начин да предостави на изследователите необходимата изчислителна мощност за решаване на сложни проблеми в областта на околната среда, енергетиката и здравеопазването. Настолните  компютри остават неизползвани средно през 60—85 % от времето. ЕМИ разпределя изчисленията на големи обеми от данни между хиляди настолни компютри, като по този начин оползотворява техните неизползвани мощности и предоставя на европейските изследователи достъп до изчислителната мощност на 200 000 обединени настолни компютъра, разположени в над 300 центъра по целия свят.

Европейската мрежова инфраструктура представлява най-голямата създавана до момента съвместна инфраструктура за електронна наука, която предоставя възможност на екипи от изследователи, намиращи се в различни географски райони, съвместно да работят върху даден проблем по същия начин, както ако се намират в една и съща лаборатория. Укрепването на научноизследователската инфраструктура от рода на EGI е част от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа - стратегията на Комисията за максимално увеличаване на социалния и икономическия потенциал на информационните и комуникационните технологии

През следващите няколко години се очаква Европа да инвестира над 2 милиарда евро в нови ИКТ инфраструктури за изследвания в областта на естествените и инженерните науки, енергетиката, науките за околната среда, биологическите, медицинските, социалните и хуманитарните науки, както и в областта на материалите и аналитичното оборудване.

Информация за проекта

Проектът EGI ще се координира от организацията EGI.eu със седалище в Амстердам, създадена през февруари 2010 г. Организацията EGI.eu, заедно с представители на националните мрежови инициативи ще експлоатира и развива съвместно Европейската мрежова инфраструктура, за да се гарантира  нейната дългосрочна работа.

Подробности относно EGI  на адрес:

Подробности относно електронните инфраструктури на адрес:

Няма коментари:

Публикуване на коментар