петък, 10 септември 2010 г.

Държавна помощ:Декларация за ирландския финансов сектор

С декларация, публикувана на страницата на Генерална дирекция „Конкуренция” на ЕК, заместник председателят на ЕК и комисар по конкуренция Хоакин Алмуния коментира предложените от ирландското правителство две разширявания на краткосрочните гаранционни схеми за банките и за бъдещето на Anglo Irish Bank
Комисията е разрешила в условията на аварийна ситуация около € 25 милиарда за рекапитализация на Anglo Irish които, очевидно, пораждат нарушения на конкуренцията.
Комисията е получила план за преструктуриране на банката в края на май, който е бил обсъждан с ирландското правителство.
Заместник-председателят Алмуния заявява:
"Приветствам изясняването от страна на ирландския министър на финансите за това, какъв ще бъде предпочитаният ирландски вариант по отношение на Anglo Irish. Аз гледам на този нов вариант положително, тъй като той би се справил по – добре с нарушаването на конкуренцията. Въпреки това, редица важни аспекти все още трябва да бъдат изяснени, както и да бъде направена нова нотификация пред Комисията, за да е в състояние тя да финализира своята оценка и да вземе решение. "
По схемата за гарантиране
Комисията е наясно с положението на ирландския финансов сектор. Комисар Алмуния разбира, че е необходимо тя да се продължи, за момента, с държавни гаранции за краткосрочни банкови пасиви. Той възнамерява да предложи бързо решение на Комисията, след приемането на необходимите изменения на ирландската схема за банкова гаранция, одобрена през юни и валидна до края на 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар