четвъртък, 23 септември 2010 г.

Антитръст: Извършени внезапни проверки на офиси на предприятия, производители на хартиени пликове

В съобщение Европейската комисия  потвърждава, че на 14 септември 2010 г. служители на Комисията са извършили  внезапни проверки в помещенията на няколко европейски производители на хартиени пликове от Франция, Дания, Испания и Швеция. Комисията има причини да смята, че производителите могат да имат споразумение за координирано повишаване на цените и разпределяне на клиенти на няколко европейски пазара.
Служителите на Комисията, извършили проверките, са били придружени от своите колеги от съответните национални органи по конкуренция.
Европейската комисия напомня, че внезапните проверки са предварителна стъпка в разследвания при подозрения за наличие на картел. Фактът, че Комисията извършва тези проверки, не означава, че компаниите са виновни за антиконкурентно поведение нито предопределят резултата от разследването. Комисията ще спазва правото на защита, по-специално правото на фирмите да бъдат изслушани в антитръстови производства.
Няма законово определен  краен срок за завършване на  картелни разследвания.  Тяхната продължителност зависи от редица фактори, включително и сложността на всеки отделен случай, степента, в която съответните предприятия сътрудничат и начина по който упражняват  правото си на защита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар