четвъртък, 23 септември 2010 г.

Цифрови технологии:ЕС предоставя 5 млн. евро за превръщане на древния път на коприната в свръхбърза „магистрала“ за научни изследвания и образование

Европейската комисия финансира с 5 млн. евро Централноазиатската мрежа за изследвания и образование (CAREN). Целта на помощта е да се увеличи капацитета на  интернет връзките, използвани от научните изследователи в  региона на Централна Азия (Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан). Този принос на Комисията цели древният път на коприната да се превърне във високоскоростна интернет магистрала на 21-ви век за изследвания и образование.
Научни изследователи, университетски учени и студенти от региона ще имат достъп до висококапацитетни интернет връзки, които им разкриват несравними възможности да участват активно в научните изследвания на международно равнище. Заедно с Казахстан и Узбекистан, които също желаят да се присъединят към мрежата, Централноазиатската мрежа ще свърже над половин милион потребители в над 500 университета и изследователски центъра. Освен че осигурява високоскоростни връзки между учените в региона, мрежата CAREN им дава достъп и до глобалната общност за изследвания и образование с помощта на съответната паневропейска мрежа GÉANT.
Европейската комисия подкрепя GÉANT чрез своята рамкова програма за научни изследвания, като финансирането възлиза на 93 млн. евро за периода 2009—2013 г.
Изследователите могат да търсят в цифровите библиотеки, да имат достъп до географски разпръснати бази данни, да споделят от разстояние научни инструменти и да обменят бързо и по надежден начин големи количества данни в цял свят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар