понеделник, 20 септември 2010 г.

Картел:Наложени санкции в размер на 384,9 милиона евро на 11 банки на френския пазар за участие в картел

Френският национален орган по конкуренция (the Autorité de la concurrence) е наложил санкции на 11 банки за участие в картел. Разследването е започнало по собствена инициатива на органа по конкуренция. Банките Banque de France, BPCE1 , Banque postale, BNP-Paribas, Confédération Nationale du Crédit Mutuel, Crédit Agricole, Crédit du Nord, Crédit Industriel et Commercial (CIC), LCL, HSBC and Société Générale са се споразумели за размера на междубанковите такси, начислявани по време на прехода към нова цифрова система за обработка на чекове. За периода от януари 2002 г. до юли 2007 г., банките са начислявали 0.043 евро на 80 % от разплащанията с чекове във Франция.


За това първо нарушение на правилата за конкуренцията на банките е наложена обща санкция в размер на 381.1 милиона евро.

Органът по конкуренция също е наложил санкции и за въведени от банките две допълнителни такси за „свързани услуги”. Според ведомството равнището на тези такси не е пропорционално на разходите, направени от банките, и поради това е изискало те да бъдат преразгледани, като за бенчмарк да се приемат разходите на най-ефективната банка.

За второто нарушение на правилата за конкуренция общият размер на санкцията, наложена на банките е 3.8 милиона евро.

Новите междубанкови такси са били въведени при преминаването към нова цифрова система за обработка на чекове между банките. С цел въвеждане на новата системата, наречена (Exchanges Check-Image hereafter EC) основните френски банки са провели срещи, на които са се споразумели за основните детайли, необходими за функциониране на новата система.

Съвместно те са решили да въведат няколко такси, между които и такса за обмяна на чекове (Exchanges Check-Image Fee ECIF). Тази такса е била налагана от 2002 г. и спряна през 2007 г. в отговор на започналото производство от страна на органа по конкуренция.

Банките са прехвърлили - поне отчасти – размера на тази такса върху своите клиенти, пряко чрез увеличаване на разходите при преводи с чекове и косвено чрез повишаване на цената на други банкови услуги (кръстосано субсидиране). Разследването показва, че банките пряко са ощетили френската хазна. Последната е основен клиент на френската централна банка. Оценката на органа по конкуренция е, че в следствие на таксите хазната е направила допълнителни разходи в размер на € 36 милиона евро.

Във Франция, чековете са един от най-използваните средства за плащане и представляват 26% от банковите плащания през 2006 г. Освен това, тези практики са станали в пазар, където конкуренцията е слаба, защото банковия пазар се характеризира с монополни структури и непрозрачни такси, според доклад Cоnsтанs / Pauget, представен на френското министерство на икономиката през юли 2010 г.).
При изчисляване на санкциите, органът по конкуренция е взел предвид тежестта и продължителността на нарушението – повече от 5 години, но също така и смекчаващи обстоятелства: по същество практиката не засяга директно крайните цени; тя е прилагана по време на прехода към програмата за проверка на изображенията на чековете, чиято реализация е била подкрепена от Френската централна банка и не може да се счита за таен картел.


Органът по конкуренция също е взел в предвид и вредите за икономиката (размерът на засегнатия пазар и ефектът върху цените). От направените изчисления той е установил, че за периода на нарушението вследствие на повишаване на цените, потребителите са заплатили в повече 220 милиона евро.

При окончателната определяне на санкциите, органът по конкуренция на Франция е взел предвид индивидуалното положение на пазара на всяка банка, нейният пазарен дял и икономическа мощ.

Санкцията на банките Crédit Agricole, le Crédit Mutuel, La Poste, les Caisses d'Epargne and BNP, е увеличена с 10 %, поради факта че те са играли основната роля при преговорите между банките за осъществяване на споразумението и въвеждането на таксата.

20% увеличение на санкцията е наложено на Crédit Mutuel, Caisses d'Epargne, Société Générale, Crédit Agricole, BNP and LCL, поради прилагани от тях антиконкурентни практики през 2000 г. на ипотечния пазар.

Органът по конкуренция е приложил, както националното, така и европейското право за конкуренция, тъй като описаните антиконкурентни практики могат да ограничат свободата на установяване на чужди банки на френския пазар.

Пълният текст на решението ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар