сряда, 8 септември 2010 г.

Цифрови технологии:Научни изследвания в областта на информационно комуникационните технологии допринасят за съхраняване на цифровите данни на Европейския съюз за бъдещите поколения

Европейската комисия съобщава, че с помощта на фондовете на ЕС е разработен софтуер с отворен код, чрез който да се гарантира съхраняването на данни в цифров формат. Целта е данните да бъдат запазени, достъпни и разбираеми за неограничен период от време в бъдещето.

Софтуерът е разработен от изследователи от Чешката република, Франция, Гърция, Израел, Италия и Обединеното кралство в рамките на изследователската програма CASPAR („Знанието в областта на културата, изкуството и науката — за съхраняване, достъп и извличане на данни“). Разработката е финансирана с 8.8 млн. евро.  Програмата допълва инициативи като Europeana — европейската цифрова библиотека. До момента голямо количество данни в електронен формат като официални документи, музейни архиви и научни резултати не могат да се четат или съществува риск да бъдат загубени, тъй като по-новите технологии не позволяват тяхното разчитане или не дават възможност на потребителите да ги разбират. Прилагането на изследванията в областта на информационно комуникационните технологии (ИКТ)  в полза на гражданите и на деловите кръгове в ЕС е основен елемент от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, приета от Комисията през май 2010 г.

С CASPAR се решава много широк кръг от въпроси, относно съхраняването на всички видове цифрово кодирана информация и начините за използването ѝ в бъдеще. С програмата данните се описват достатъчно добре, така че числата да могат да бъдат изтеглени в бъдеще, което е равностойно на възможността данните да се разпечатват. CASPAR дава възможност също така числата и връзката между тях да бъдат разбираеми и да се използват лесно с всеки вид софтуер и за всеки вид научни изследвания, каквито могат да са потребни на учените в бъдеще.

Тези методи са тествани успешно с различни видове данни от областта на науката, културното наследство и съвременното изкуство.

Софтуерът с отворен код на CASPAR е достъпен за безплатно изтегляне и за по-нататъшно използване при разработване на търговски приложения.

Допълнителна информация относно проекта CASPAR може да бъде намерена

Други успешни научноизследователски проекти в областта на ИКТ, финансирани от ЕС, ще бъдат представени на „ICT 2010“ — най-голямата среща в Европа за научни изследвания в областта на ИКТ, която ще се проведе в Брюксел от 27 до 29 септември 2010 г.

 Входът за журналисти е свободен след регистрация на адрес:

Няма коментари:

Публикуване на коментар