петък, 28 септември 2012 г.

Енергетика:Ще потече ли газ от Каспийско море към Европа


На 27 октомври 2012 г. правителствата на Италия, Гърция и Албания подписаха Меморандум за разбирателство, с който потвърждават своята политическа подкрепа за изграждането на проекта Trans Adriatic Pipeline (TAP). Подписването е станало на среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, в присъствието на представители на правителството на САЩ. С Меморандума за разбирателство се гарантира необходимата политическа подкрепа за продължаване на търговските дейности в Италия. Следващите стъпки ще бъдат свързани с одобрението на проекта от страна на регулаторните органи.
Kjetil Tungland, управляващ директор на TAP, заявява: "Бихме искали да благодарим на италианското, гръцкото и албанското правителства за изразената много ясна демонстрация на политическа подкрепа за TAP. Това е още една голяма крачка напред за проекта и е свидетелство, че  TAP има много силни търговски и технически предимства, които ще донесат значителните ползи на тези страни.“
От своя страна еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в специално изявление също приветства подписването на политическото споразумение за TAP: "Това е още една важна стъпка към целта ни да получим газ директно от Каспийския регион."

В началото на 2012 г., TAP бе избран от Консорциум "Шах Дениз“ в Азербайджан като предпочитан Южен маршрут за транспортиране на газ към Европа.
Също така по-рано тази година, консорциумът избра "Набуко Запад" като предпочитан партньор за дистрибуция на газ в Централна Европа. По този начин, чрез подбор на маршрутите на тръбопроводите на регионален принцип ще се обхванат регионите Централна Европа, Южна Европа и Турция.
Независимо какво ще е окончателно решение, при избора на маршрутите за транспортиране на газа от "Шах Дениз", чрез един или повече газопроводи, крайната цел е да се изгради непрекъсната система от тръбопроводи, които да свързват региона на Каспийско море с Европа.
Техническа характеристика на  Trans Adriatic Pipeline (TAP)
Trans Adriatic Pipeline (TAP) е проект за газопровод, който ще транспортира газ от Каспийския регион през Гърция и Албания, през Адриатическо море до Южна Италия и по-нататък в Западна Европа. Чрез изграждането на газопровода се цели да се повиши сигурността на доставките, както и диверсификация на доставките на природен газ за европейските пазари. TAP ще отвори ново трасе за пренос на газ от  т. нар. Южен газов коридор към Европа и ще създаде нова пазарна ниша за доставка на природен газ от Каспийско море.
Проектът е насочен към разширяване на капацитета за транспорт от 10 до 20 млрд. куб. м годишно. TAP също така предвижда физически обратен поток до 80% и възможност за разработване на газохранилища в Албания, които да гарантират сигурността на доставките. Дължината на TAP е около 800 километра (прибл.: Гърция 478 km; Албания 204 km; Адриатическо море 105 km; Италия 5 km). Транспортирането на газа  ще започва в близост до гръцко-турската граница (Комотини), ще пресича Албания и Адриатическо море, и ще се свързва с италианската система за разпространение на природен газ  близо до Сан Фоча в Италия.
Акционери в TAP са EGL от Швейцария с дял (42,5%), Statoil от Норвегия  също с дял от (42.5%) и E.ON Ruhrgas от  Германия с (15%).
TAP ще има влияние и върху пазара на газ в България в случай, че се изгради интерконекторната връзка с Гърция, Комотини - Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар