четвъртък, 13 януари 2011 г.

Енергетика: Подписана е стратегическа газова сделка между Комисията и Азербайджан

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президента на Азербайджан Илхам Алиев днес са подписали в Баку Съвместна декларация за доставка на газ за Европа. Азербайджан се задължава да доставя значителни количества газ в дългосрочен план към Европейския съюз, а Европа предоставя достъп до пазара си за тях. Съвместната декларация е важна стъпка за реализацията на "Южен газов коридор" и диверсификацията на енергийните доставки за Европа.

Председателят на Комисията Барозу заявява:
"Това е голям пробив. Това споразумение потвърждава директния достъп на Европа до природния газ от Каспийския басейн и позволява осъществяването на "Южния коридор". Този нов маршрут за доставка ще повиши енергийната сигурност на европейските потребители и предприятия."
Комисарят по енергетика, Гюнтер Йотингер заявява:

"Тъй като вносът на газ ще се увеличава през следващите десетилетия, ние се нуждаем от нови страни-доставчици, Азербайджан е една от тях и допълва нашите утвърдени вече партньори."
В декларацията, Азербайджан и Комисията определят обща цел: Азербайджан ще осигури достатъчно газ, за да се позволи създаването на "Южен коридор”. Заедно, Европа и Азербайджан ще осигурят инфраструктурата за доставка на природния газ за Европа.

Проектът „Южен коридор” предполага изграждането на няколко тръбопроводи, като "Набуко", ITGI, „Бял поток " и TAP, които ще доставят газ от Каспийско море до Европа.
„Набуко" ще доставя газ до границата на Европа по чисто нов тръбопровод, докато при TAP и ITGI ще е необходимо укрепване на съществуващата инфраструктура в страни извън ЕС.
В следващите месеци, Азербайджан ще вземе решение кои от тези тръбопроводи ще са  приоритетни.
Това е първият писмен ангажимент на Азербайджан за доставка на газ за Европа.
След Азербайджан, председателят Барозу и комисар Гюнтер Йотингер ще опътуват за Туркменистан, за да обсъдят политически и енергийни въпроси.
Съвместната декларация относно газопровода "Южен коридор"
Речта на Ж. Барозу

Няма коментари:

Публикуване на коментар