сряда, 26 януари 2011 г.

Антитръст: Комисията започва разследване срещу Telefónica и Portugal Telecom

Европейската комисия започва официално разследване, за да установи дали историческите телекомуникационни оператори Telefónica SA- Испания и Portugal Telecom SGPS SA- Португалия са се споразумяли да не се конкурират помежду си, което представлява нарушение на  правилата за конкуренция на ЕС.
Споразумението, сключено през 2010 г., във връзка с осъществена сделка, чрез която Telefonica придобива едноличен контрол върху предходно създадено с Бразилия съвместно предприятие Vivo, може да нарушава забраната за прилагане на ограничителни бизнес практики по смисъла на чл. 101 от Договора за функциониране на ЕС. Член 101 забранява споразумения и съгласувани практики, които могат да повлияят на търговията между държавите членки и  имат за цел или резултат предотвратяване или ограничаване на конкуренцията.
Комисията разполага с копие от споразумението, което обхваща периода от септември 2010 до края на 2011 година и съдържа клауза за въздържане от конкуренция.
Комисията ще проучи обхвата и ефектите на сътрудничеството и дали то е  довело до прилагане на стратегия за неконкуриране на пазарите в Испания и Португалия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар