сряда, 12 януари 2011 г.

Икономическа политика: Какви са годишните икономически приоритети за растеж на ЕС

Днес Европейската комисия представи предложение за всеобхватен план  за справяне с кризата и ускоряване на икономическия растеж в Европа.
Основното послание е, че Европа трябва да съсредоточи усилията си по един съгласуван начин, като следи за изпълнението на приоритетите. Посоката, в която Европа следва да се движи през следващата година, е очертана с десет неотложни действия, свързани с макроикономическата стабилност и бюджетната консолидация, структурните реформи и мерките за насърчаване на растежа.
Годишното изследване на растежа поставя началото на първото „европейско полугодие“, което ще преобрази начина на формиране на икономическите и бюджетните политики от страна на правителствата.
След като бъдат одобрени от Европейския съвет, държавите-членки следва да отразят тези препоръки в политиките и в националните си бюджети. За първи път в историята държавите-членки и Комисията ще обсъждат съвместно и изчерпателно макроикономическата стабилност, структурните реформи и мерките за насърчаване на растежа.
Според председателят на ЕК Барозу започва нов етап в процеса на европейска интеграция:

„С Годишното изследване на растежа започва нов етап от европейската интеграция. Поставили сме си за цел да изследваме нови възможности и значително да подобрим начина, по който управляваме и координираме взаимозависимите ни икономики в Европейския съюз. Това е моделът на ЕС. Това е нашето икономическо управление в действие. Годишното изследване на растежа е последователен и всеобхватен план за растежа и по-високата заетост в Европа. Уверен съм, че ако той бъде приложен в неговата цялост, Европа може отново да има силен икономически растеж и по-висока заетост.“
Това първо годишно изследване на растежа бележи началото на нов цикъл в икономическото управление в ЕС. Изследването обединява различни действия, които са от съществено значение за по-стабилното възстановяване в краткосрочен план, за да не изостава Европа от основните си конкуренти и да се подготви ЕС да работи за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“.
В основното съобщение Комисията насочва вниманието към един интегриран подход по отношение на възстановяването, като се съсредоточава върху ключовите мерки в рамките на „Европа 2020“ и включва три основни области:

  • Необходимост от строга бюджетната консолидация за постигането на по- голяма макроикономическа стабилност;
  • Структурни реформи за постигане на по-висока заетост;
  • Мерки за насърчаване на растежа.
Това първо годишно изследване на растежа е съставено така, че да се прилага за ЕС като цяло, но ще бъде приспособено към специфичното положение на всяка държава-членка.
Комисията поставя ударението върху десет действия, разпределени в три основни области:
  • Основни предпоставки за растеж
1. Извършване на строга бюджетна консолидация
2. Коригиране на макроикономическите дисбаланси
3. Осигуряване на стабилност на финансовия сектор

  • Използване на пазарите на труда, създаване на възможности за работа
1. Придаване на повече привлекателност на труда
2. Реформа на пенсионните системи
3. Връщане на незаетите лице на работа
4. Намиране на равновесие между сигурност и гъвкавост
  • Отдаване на приоритет на растежа
1. Използване на потенциала на единния пазар
2. Привличане на частни капитали за финансиране на растежа
3. Създаване на икономически ефективен достъп до енергия

Предистория
Според обявената стратегия „Европа 2020“, считано от 2011 г. всяка година Комисията ще извършва оценка на главните икономически предизвикателства за ЕС и ще набелязва приоритетни действия за справяне с тях. Като част от „европейското полугодие“ .
Комисията ще представя тази информация в „годишно изследване на растежа“, което ще бъде и принос към работата на пролетния Европейски съвет.
Първото издание на годишното изследване на растежа се състои от различни части:

                1. Съобщение на Комисията: „Годишно изследване на растежа: към изчерпателн отговор на кризата“
Първата част съдържа спешни ключови послания, които обхващат бюджетните, макроикономическите и „тематичните“ области. Те представляват подбрани въпроси, които следва да бъдат приоритетно разгледани от държавните и правителствените ръководители по време на срещата на Европейския съвет през март.

              2. Доклад за напредъка по стратегията „Европа 2020“
С този доклад се прави преглед на ситуацията по отношение на водещите цели на ЕС, проектите на НПР и програмата от реформи, предвидена от държавите-членки.

               3. Макроикономически доклад
С този доклад се прави макроикономическа прогноза и се посочват мерките с най-голям потенциал за насърчаване на растежа.

               4. Съвместен доклад за заетостта
В тази част се прави преглед на състоянието на заетостта и свързаните с пазара на труда политики. Въз основа на този текст ще бъде изготвен „Съвместен доклад за заетостта“, който ще бъде приет съвместно от Комисията и Съвета в съответствие с член 148, параграф 5 от ДФЕС.
Годишното изследване на растежа се придружава от:

              5. Предложение за решение на Съвета относно насоките за заетостта
Това е техническо разширение на обхвата на насоките за заетостта, приети само преди няколко месеца, с цел да бъде изпълнено правното задължение за приемане на такива насоки всяка година.

Цели Европа 2020 по държави членки


Няма коментари:

Публикуване на коментар