понеделник, 3 януари 2011 г.

Финансови пазари:Датата, 1-ви Януари 2011 година бележи повратна точка за европейския финансов сектор

Със специална  декларация комисарят по вътрешен пазар и услуги  Мишел Барние представя трите  нови органа за надзор на финансовите пазари, стартиращи от първи януари 2011 г:
  • Европейският банков орган
  • Европейският орган за пазарите и ценните книжа
  • Европейският орган за застраховането и задължителното пенсионно осигуряване
Новите европейски органи  за надзор на финансовата дейност – на банки, пазари и осигуровки и пенсии  започват работа няколко дни след старта на Европейския съвет за системен риск.
Комисар Барние отново подчертава, че кризата е очертала твърде ясно границите, а понякога и провала на системата за контрол на финансовите пазари в Европа. Надзорът и контролът са показали, че не са ефективни във времето и не засичат натрупванията  на значителни  рискове. Когато транснационалните финансови институции са изправени пред проблеми, разрешаването им в  координация с националните контролни органи, чийто брой нараства,  е бил далеч от оптималното решение.
Европа е в състояние да се поучи от уроците на кризата и затова днес, самата тя дава нова система за наблюдение и контрол. Целта е навреме да се откриват възникналите проблеми, като се действа на момента - по един съгласуван и ефективен начин. Според комисар Барние новата структура е като контролна кула и екранен радар, от който се нуждае  финансовият сектор

Европейският съвет за системен риск ще наблюдава целия финансов сектор, за да идентифицира потенциалните проблеми, които могат да предизвикат бъдещи кризи.

Той ще работи в тясно сътрудничество с новите Европейски Надзорни Органи. Това няма да замени националните органи и целта е  да не  се прехвърля контрола на финансовите институции на ЕС. Целта е да се създаде мрежа от органи, при която националните органи са отговорни за ежедневното наблюдение, а  европейските органи използват експертния опит на националните органи и работят ръка за ръка с тях  като са отговорни за координацията, контрола и при необходимост осъществяват  арбитраж между националните органи  и институции.

Новата рамка за финансов надзор в Европа е основата, върху която ще се изграждат всички други реформи във финансовия сектор- например агенциите за кредитен рейтинг, хедж фондовете, деривати, стрес тестове и др. Взети заедно, тези мерки ще подобрят защитата на потребителите и ще дадат гаранция на  данъкоплатеца, че той няма да е първия, който ще поеме и заплати разходите на евентуално възникнали бъдещи кризи.
Този напредък също показва, че Европа е начело и при поддържането на международните си ангажименти. Новите органи ще работят в сътрудничество с други институции по цял свят, за да  осигурят по-добро глобално наблюдение на финансовите пазари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар