вторник, 11 януари 2011 г.

Цифрови технологии: „Комитетът на мъдреците“ призовава за „ Ново Възраждане“ чрез предоставяне на достъп в интернет до европейското културно наследство

Европейската комисия представи Доклада на Комитета на мъдреците (група на високо равнище за стратегически анализи) относно цифровизацията на европейското културно наследство. Докладът призовава държавите-членки на ЕС да увеличат усилията си за предоставяне на достъп в интернет до колекциите в техните библиотеки, архиви и музеи. В него се обръща специално внимание на ползите от подобряването на достъпа до достиженията на европейската култура и знание. Посочват се също потенциалните икономически ползи от цифровизацията, включително чрез публично-частни партньорства, за развитието на иновационни услуги в секторите туризъм, научноизследователска дейност и образование. Докладът потвърждава целта на Програмата в областта на цифровите технологии, а именно — засилване на присъствието на европейската цифрова библиотека Europeana, и предлага решения за осигуряване на онлайн достъп до творби, които са под закрилата на авторско право.
„Комитетът на мъдреците“ по въпросите на цифровизацията включва Maurice Lévy (председател и главен изпълнителен директор в компанията за реклама и комуникации Publicis), Elisabeth Niggemann (генерален директор на Германската национална библиотека и председател на фондация Europeana) и Jacques De Decker (писател и постоянен секретар на Белгийската кралска академия за френски език и литература).

Основните заключения и препоръки в доклада, озаглавен „Новото Възраждане“, са:

  •  Порталът Europeana следва да се превърне в основна отправна точка за културното наследство на Европа, представено в интернет. Необходимо е държавите-членки да подсигурят, че цялото съдържание, цифровизирано с обществени средства, е достъпно на сайта, а до 2016 г. всички техни шедьоври със свободен достъп са включени в Europeana. Културните институции, Европейската комисия и държавите-членки следва активно и широко да популяризират Europeana.
  • Творбите, които са с авторски права, но вече не се разпространяват чрез търговия, трябва да бъдат достъпни онлайн. За цифровизирането и използването на тези творби водеща роля трябва да изиграят притежателите на правата. Но ако притежателите на правата не направят това, културните институции трябва да имат възможност да цифровизират материалите и да ги направят достъпни за широката публика, като за целта следва да бъде подсигурено възнаграждение за собствениците на правата.
  • Правилата на ЕС за творби с неустановени притежатели на правата трябва да бъдат приети колкото се може по-бързо. Докладът определя осем основни условия за всяко решение.
  • Необходимо е държавите-членки значително да увеличат финансирането за цифровизацията, за да могат да се създават работни места и растеж в бъдеще. Средствата, необходими за строителството на 100 км пътища, ще бъдат достатъчни за цифровизацията на 16 % от всички книги в библиотеките на ЕС или за цифровизирането на цялото аудио съдържание в културните институции на държавите-членки на ЕС.
  • Необходимо е да бъдат насърчавани публично-частните партньорства. Те трябва да са прозрачни, неизключителни и предоставящи равни условия за всички партньори; те трябва доведат до трансграничен достъп до цифровизираните материали за всички. Преференциалното използване на цифровизирани материали, предоставено на частния партньор, не трябва да надвишава седем години.
  • За да се гарантира съхранението на колекциите в техния цифров формат, е необходимо в Europeana да се архивира второ копие на съответното културно произведение. Освен това трябва да бъде разработена система, така че всякакви културни материали, които към момента трябва да бъдат предоставени в няколко държави, да бъдат предоставяни само веднъж.
Препоръките на „Комитета на мъдреците“ ще бъдат взети под внимание при изработване на  по - широкообхватна стратегия на Комисията в рамките на Програма в областта на цифровите технологии за Европа, за да се помогне на културните институции да направят преход към цифровата ера и да се търсят нови и ефективни бизнес модели, които ускоряват процеса на цифровизация, като в същото време подсигуряват справедливо възнаграждение за притежателите на права, в случаите, в които е необходимо. Препоръките също така ще бъдат полезни за плана на Комисията да разработи устойчив модел за финансиране за Europeana до 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар