сряда, 23 юни 2010 г.

Антитръст:Наложени санкции в размер на 622 милиона евро на 17 производители на изделия за оборудване на баня за участие в картел

Европейската комисия е наложила санкции в размер на 622 250 783 евро на 17 производители на оборудване за баня за участие в картел за фиксиране на цени. Картелът е действал в шест държави – членки на ЕС в продължение на 12 години. Имената на предприятията са добре познати производители на изделия за бани, мивки, кранове, фитинги и др.

Предприятията са:Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Ideal Standard, Kludi, Mamoli, Masco, Roca, RAF, Sanitec, Teorema, Villeroy & Boch and Zucchetti.

Masco получава пълно освобождаване от санкции, тъй като се е възползвал от Програмата за освобождаване от санкции и пръв е предоставил на комисията информация за съществуването на картела. На пет предприятия санкцията е  намалена поради невъзможност да я изплатят, вследствие на влошеното им финансово състояние.
Картелът е действал от 1992 до 2004 г., като 17-те компании са координирали помежду си продажните цени на изделията за баня в Германия, Австрия, Италия, Белгия, Франция и Нидерландия. Координацията на цените се е осъществявала чрез провеждане на срещи в рамките на 13 национални асоциации – над 100 срещи в Германия, над 80 срещи в Австрия, над 65 срещи в Италия, а така също на срещи в Белгия, Франция и Нидерландия. Цени също са били координирани и чрез двустранни срещи. Основно координацията на цените се е изразявала в съгласуване за повишаване на цените, определяне на минимални цени и отстъпки, размяна на секретна търговска информация.

Подобно търговско поведение представлява най-сериозно нарушение на европейските правила за конкуренция и е забранено от чл. 101 от Договора за Функциониране на ЕС.

При определяне на санкциите ЕК е взела предвид оборотите от продажбите на продуктите на всяка компания, степента и продължителността на участието й в картела.

Конкретнвите санкции са:

 

Masco получава пълно освобождаване от санкции в съответствие с Leniency програмата на ЕК, тъй като пръв предоставя на комисията доказателства за съществуването на картела.

Grohe от Германия и Ideal Standard от Съединените щати получават 30 % намаление на санкцията, тъй като оказват пълно сътрудничество на комисията.

По изключение, ЕК намалява с 50 % санкцията на три предприятия и с 25 % на две предприятия, поради затрудненото им финансово състояние.

Общо 10 компании са твърдяли, че не са в състояние да изплатят санкциите. За да прецени верността на техните твърдения, ЕК е анализирала техните последни финансови отчети, настоящите оперативни отчети и прогнози, финансови критерии за жизнеността на компаниите, платежоспособността и ликвидността им и отношенията им с банките и акционерите.

Комисията също е анализирала и социалния и икономически контекст за всяка компания. Накрая комисията е преценявала дали има вероятност активите на дружеството да загубят значителна стойност и то да премине в ликвидация, ако заплати санкцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар