четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Нели Крус обяви инициатива за 100 % базово широколентово покритие в Европа



Днес комисарят в областта на цифровите технологии Нели Крус обяви, че всяко домакинство в ЕС вече може да има базова интернет връзка благодарение на сателитното широколентово покритие в целия Съюз. Сателитни връзки вече се предлагат във всички 28 страни членки, което означава, че всички европейски гражданин могат да се абонират за сателитен интернет, включително трите милиона души, които все още нямат достъп до стационарни или мобилни широколентови мрежи.

Как се осигурява 100 % покритие?
Стационарен интернет (ADSL, VDSL, кабелен, оптичен, медни проводници)
96.1%
Мобилен интернет (2G, 3G, 4G)
99.4%
Сателитен интернет 
100%
 
Голям брой европейци не знаят, че могат да имат сателитна широколентова връзка. Чрез открития днес от Нели Крус уебсайт broadbandforall.eu – услуга, разработена от Асоциацията на европейските сателитни оператори, гражданите на Европа ще могат бързо да проверяват възможностите за сателитен широколентов интернет, с които разполагат.
Според информацията на сайта 90% от България разполага с достъп до широколентов интернет. Ако Вие сте сред тези 10% без достъп до широколентов интернет - по-долу се запознайте с различни оферти, и изберете най-добрата за Вас.Помогнете на ЕС да преодолее дигиталното разделение.

148 спътника предоставят услуги на европейците. Базовите пакети започват от 10 евро на месец, пакетите със скорост 20 мегабита в секунда (Mbps) започват от 25 евро на месец, а средната цена за сателитни приемници е 350 евро (или по-ниска при комбинация с добър абонамент).
Съвременните широколентови спътници могат да осигурят скорост на теглене до 20 мегабита в секунда.

Компании като Eutelsat и Astra са световни лидери в сателитния широколентов интернет. Днес 250 спътника на геостационарна орбита предоставят над 20 000 телевизионни програми, като 148 от тях се управляват от членове на Асоциацията на европейските сателитни оператори.

Освен това Комисията финансира две инициативи в подкрепа на разпространението на сателитния широколентов интернет в Европа, в която участват 43 партньори от 16 държави от ЕС. Проектите SABER и BRESAT обединяват усилията на национални и регионални органи и водещи представители на спътниковата промишленост за повишаване на осведомеността, обмен на добри практики при използването на фондове, анализ на препятствията и евентуални решения.

Свързаността е изключително важна за общата цифрова екосистема в ЕС, която включва производители на оборудване, интернет предприемачи, интелигентни обекти, продажби на едро и дребно и логистика, европейско творческо съдържание, образователни и цифрови публични услуги. През септември Комисията представи пакет от мерки за укрепване на единния пазар на телекомуникациите и по-конкретно за стимулиране на инвестициите във високоскоростен широколентов интернет.
Линк към сайта за сателитния широколентов интернет. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар